Koleszterin - Teljes

Adatlap - Koleszterin - Teljes

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A koleszterin részt vesz a szervezet minden szervében és szövetében a sejtmembránok felépítésében, a fejlődésben, növekedésben és szaporodásban fontos hormonok létrehozásában, a tápanyagok felszívását elősegítő epesavak felépítésében. Egy kis részük a vérben lipoproteideknek nevezett komplexként kering. Ezekhez a lipoproteidekhez tartozik a HDL-koleszterin ("jó" koleszterin), amely a lerakódásoktól szállítja el a fölösleges koleszterint, de idetartozik az LDL-keloszterin ("rossz" koleszterin) is, amely éppen ellenkezőleg, lerakódik a szervekbe és szövetekbe. Leginkább a kialakuló szívbetegség kockázatszűrésére használják. A koleszterinvizsgálatot szűrőtesztként ajánlatos alkalmazni.

Előkészületek
A koleszterin meghatározásához nem szükséges éhgyomorra lenni. Vénából vett vérmint szükséges, ritkán a koleszterin szintet az ujjbegyből vett vércseppből is meghatározhatják.

Koleszterin - Teljes normálérték:
< 5,2 mmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Koleszterin - Teljes szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Amennyiben a koleszterinszint 5,2 - 6,2 mmol/l közötti, a szívbetegség kialakulásának kockázata közepes. Amennyiben a koleszterin meghaladja a 6,2 mmol/l-t, a kockázat magasnak tekintendő. A magas összkoleszterinszint szorosan kapcsolódik az érelmeszesedéshez, a szívbetegséghez és a szívinfarktus miatti halálozás kockázatához. Terhesség alatt, gyügyszerek (szteroidok, béta-blokkolók, fogamzásgátlók) szedése esetén a koleszterinszint megemelkedik.

Ha alacsonyabb...

Amennyiben a koleszterin normál érték alatti, a szívbetegség kialakulásának kicsi a kockázata. Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel