Vit. B12 reszorpció

Adatlap - Vit. B12 reszorpció teszt (Schilling)

vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A B12-vitaminhiány okának felderítésére ritkábban elrendelt vizsgálatok közé tartozik. Régebben ezt a vizsgálatot gyakrabban végezték a vészes vérszegénység diagnózisának felállítására, ma már nem mindenhol érhető el, így népszerűsége csökkent, mivel a vizsgálat részeként radioaktív B12-t adnak a betegnek.

Előkészületek
A beteg éhgyomorra legyen. Amennyiben B-12 vitamin kezelésben részesül, azt lehetőleg egy héttel a vizsgálat előtt fel kell függeszteni. Fel kell hívni a beteg figyelmét arra, hogy a vizsgálat során, 24 órán keresztül minden vizeletét össze kell gyűjtenie. A beteg 24 órán keresztül hashajtót ne kapjon. Normális körülmények (intrinsic factor termelés, felszívódás az ileumban, jó veseműködés) között a lenyelt aktivitásmennyiség 10-30 %-a ürül 24 óra alatt.

Vit. B12 reszorpció teszt (Schilling) normálérték:
10 % felett

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Vit. B12 reszorpció teszt (Schilling) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Klinikai jelentősége leginkább a csökkent értékeknek van, mert 10 %-nál nagyobb ürülés kizárja a B-12 vitamin felszívódás zavarát.

Ha alacsonyabb...

5-10 % közötti ürülés B-12 vitamin felszívódási zavart valószínűsít, 5 %-nál kisebb érték egyértelműen kóros, vészes vérszegénységet (anemia perniciosa) jelez.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel