Faktor Xl

Adatlap - Faktor Xl

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A koagulációs faktorok olyan fehérjék, amelyek nélkülözhetetlenek a véralvadék kialakulásához. A májban termelődnek, és ha sérülés következik be, a koagulációs faktorok a véráramba kerülnek, és lépésről lépésre aktiválódnak a koagulációs kaszkádnak nevezett folyamatban. Ennek a kaszkádnak két ága van: ha a sérülés a szövetet érinti, akkor a szervezet az extrinsic (külső) utat aktiválja. Ha a sérülés a véredény falát érinti, akkor az intrinsic (belső) út aktiválódik. Ezen utak mindegyike különböző koagulációs faktorokat használ, de az alvadási folyamat végén mindkettő egy közös útban fut össze. A vizsgálat a véralvadás rendellenességeinek kimutatására szolgál. Segítségével megállapítható, hogy hiányzik-e egy vagy több alvadási faktor, illetve kimutatható, hogy a faktorok megfelelően működnek-e. Aktiválja a XII-es és a IX-es faktort.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A vérmintát vehetik akár ujjbegyből (gyermekek, önellenőrző készülékek) is.

Faktor Xl normálérték:
60 - 140 %

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Faktor Xl szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Klinikai jelentősége leginkább a csökkent értéknek van. Több faktor emelkedett szintje tapasztalható akut betegségek, stressz vagy gyulladás esetében. Az emelkedett faktor szint ezekben az esetekben nem ok, hanem inkább következmény, ezért a betegség ill. kedvezőtlen állapot elmúltával az alvadási szintek is rendeződnek.

Ha alacsonyabb...

Ha hiányzik, vagy nem működik megfelelően, akkor túlzott vérzés, vérzési rendellenesség léphet fel. A deficienciák lehetnek szerzettek vagy öröklöttek, enyhék vagy súlyosak, állandóak vagy ideiglenesek. Az öröklődőek viszonylag ritkák, és rendszerint csak egy faktort érintenek. A rendellenesség megnyilvánulhat a faktor hiányában illetve elégtelen mennyiségében, vagy a funkció elvesztésében. Ha az aktivált parciális thromboplasztin idő (APTI) kóros és a prothrombin idő (PI) normál, akkor a XI. faktor deficienciája jön szóba. A faktor szint csökkent lehet disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC), májbetegség, urémia, bizonyos tumorok vagy csontvelő rendellenesség miatt, de csökkent faktor szintet lehet tapasztalni kígyó mérgek hatására, K vitamin hiányban, antikoaguláns (syncumar, warfarin) terápia, ill. antikoaguláns gyógyszer véletlenszerű bevétele esetén, vagy vértranszfúzió miatt is.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel