Báziseltérés

Adatlap - Báziseltérés (bázis túlsúly vagy hiány)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vérben az összes metaboliás pufferelő vegyület (anion) mennyiségét jelzi. Ilyen pufferelő vegyületek lehetnek pl. a hemoglobin, a fehérjék, foszfátok, de legfőképpen a HCO3- (bikarbonát). Ezek az anionok próbálják egyensúlyozni a pH-nak a betegségek okozta eltolódását (túl savas irányban /acidosis/ vagy túl lúgos irányban /alkalosis/ esetén). Ha az eltolódásban elsősorban a tüdő érintett, akkor respirációs acidosisról vagy alkalosisról, ha a vesék érintettek akkor metaboliás acidosisról vagy alkalosisról beszélünk. Az orvos elsősorban a HCO3- és a base excess/báziseltérés eredmények ismeretében dönt a kezelés szükségességéről az egyensúly helyreállítása érdekében. Vagyis, azon bázis- vagy savmennyiséget jelöli, melyet a mintához kell adni ahhoz, hogy standard körülmények között a pH 7,4 legyen. A BE-t mindig a pCO2 és a pH függvényében kell értékelnünk.

Előkészületek

Báziseltérés (bázis túlsúly vagy hiány) normálérték:
plusz/mínusz 2 mmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Báziseltérés (bázis túlsúly vagy hiány) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Ha értéke túl magas, akkor metabolikus alkalózis állhat fenn, ami magában foglalja a túlzott bikarbonát szintet is. Ezt okozhatja a primer respiratorikus acidózis kompenzációja, túlzott gyomorsav szint, melyet hányás is kísérhet, valamint a vese bikarbonát túltermelése (Cushing-kór).

Ha alacsonyabb...

Ha értéke túl alacsony metabolikus acidosis állhat fenn, amit a primer respiratorikus alkalózis kompenzációja, diabeteses ketoacidosis, krónius veseelégtelenség, laktát acidosis, hasmenés, túlzott aszpririn vagy ethanol mérgezés is okozhat.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel