Foszfor

Adatlap - Foszfor (sürgősségi beavatkozás)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A szérumfoszfor-vizsgálat a vérben lévő foszfát mennyiségét méri. A foszfátok nélkülözhetetlenek az energiatermeléshez, izom- és idegműködéshez, csontnövekedéshez. Pufferként fontos szerepük van a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. A foszforvizsgálat különösen fontos azoknál, akik alultápláltak vagy akiket ketoacidózissal kezelnek. A foszforvizsgálat segítségével diagnosztizálható és értékelhető a bélrendszert érintő betegségek és körülmények súlyossága, amelyek gátolják a foszfor, kalcium és magnézium felszívódását.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Amennyiben gyűjtött vizeletminta szükséges, akkor 24 órán keresztül gyűjtött vizelet szükséges.

Foszfor (sürgősségi beavatkozás) normálérték:
< 0,39 ; 2,87 < mmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Foszfor (sürgősségi beavatkozás) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Túl magas foszforszintet (hyperphosphataemia) okozhat, vagy azzal összefüggésben lehetnek a következő állapotok: veseműködési zavar, Hypoparathyreosis (mellékpajzsmirigy alulműködés), hypocalcaemia, diabetikus ketoaciddosis (első alkalommal), foszfátpótlás.

Ha alacsonyabb...

Normális esetben a foszfát csak nagyon kis mennyiségben (szervetlen foszfát formájában) található a vérben. A foszforhiányos étrend igen ritka, de előfordulhat alkoholizmus és Hiányos táplálkozás (malnutritio) esetén. Alacsony foszforszintet (hypophosphataemia) okozhatnak, vagy azzal összefüggésben lehetnek az alábbi állapotok: hypercalcaemia, diuretikumok (vízhajtók) túlzott használata, súlyos égési sérülések, diabetikus ketoacidsosis (kezelés után), hypothyreosis, hypokalaemia, savlekötők tartós alkalmazása, angolkór vagy osteomalacia.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel