Cikkek

Amit a COVID-19 elleni oltásokról tudni lehet

WEBBeteg.hu - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia szakgyógyszerész
2021-01-26 14:33

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.

A COVID-19 elleni oltással állhat vissza korábbi életünk

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2021-01-26 13:03

Magyarországra január 20-án érkezett meg az újabb Pfizer-vakcina-szállítmány, amely mintegy 36 ezer ember első, illetve második körben zajló oltására elegendő. A következő adagot feltehetően csak február végén várhatjuk hazánkba. Így tovább tart az egyre feszültebb helyzet, mivel az Európai Unióból lelassult az oltóanyagok érkezése hazánkba is, és szerte Európába.

Oltás felnőttkorban? Most lenne igazán fontos! – A PTE szakembere a COVID19 oltásokról

Pécsi Tudományegyetem
2021-01-26 11:29

A védőoltások a modern orvostudomány legnagyobb vívmányai, amelyek gyermekkorunktól végigkísérik az életünket. Az oltást felnőttkorban általában egzotikus utazás előtt vagy az influenza megelőzésére kapunk, most, a pandémia idején kiemelt fontosságú lenne, hogy sikerüljön megállítani a járványt. Ebben a témakörben készített interjút az Univ TV Dr. Nyúl Zoltánnal, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika infektológusával.

A köszvény és tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2021-01-26 11:03

A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.

Az érszűkület figyelmeztető jelei és kiváltó okai

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
2021-01-26 07:03

A testünket behálózó érrendszer biztosítja többek között azt, hogy az oxigénben és tápanyagban gazdag vér a legapróbb sejtjeinkhez is akadálytalanul eljuthasson, továbbá hogy onnan a salakanyag elszállítódjon és a használt vér mihamarabb felfrissülhessen. Mint oly sok mindent az emberi szervezetben, az ereket is számos veszély fenyegeti, melyek az egyes szövetek, szervek súlyos károsodásának a kockázatát hordozzák magukban. Ezen károsodások közül az egyik leggyakoribb és legveszedelmesebb forma az érszűkület.

Koleszterin: változókorban nő a kockázat

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
2021-01-26 05:03

Sok nő gondolja, hogy a szívinfarktus, a stroke elsősorban a férfiak betegsége. A statisztikai adatok szerint 50 éves korig ezek a betegségek gyakrabban fordulnak elő férfiaknál, viszont a menopauza idején a szervezetben bekövetkező hormonváltozások miatt a nők veszélyeztetettsége utoléri a férfiakét.