Kreatin-kináz (CK)

Adatlap - Kreatin-kináz (CK)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A kreatin-kináz (CK) nevű enzim főként a vázizomban (CK-MM), a szívizomban (CK-MB, CK-MM), az agyban (CK-BB) és a gyomor-bélrendszerben (CK-BB) található meg. A szív- és vázizom károsodásának legfontosabb diagnosztikus enzime, szintje arányos az infarctus nagyságával.

Előkészületek
A vérben mérhető kreatin-kináz lényegében vázizom eredetű (CK-MM), melyet izoenzim elektroforézis segítségével vizsgálnak. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Bizonyos gyógyszerek (koleszterincsökkentő szerek-sztatinok) emelhetik a CK szintet és izomkárosodást okozhatnak.

Kreatin-kináz (CK) normálérték:
24-195 U/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Kreatin-kináz (CK) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Az enzimaktivitás emelkedése több betegség következménye lehet (vázizom betegségei, szívinfarktus, szívizom-gyulladás, izomsérülés, égés, stb.). Okozhatja még a túlzott alkoholfogyasztás is. Bizonyos gyógyszerek alkalmazása után magasabb aktivitást várhatunk (véralvadást csökkentő szerek, aszpirin, dexametazon, furosemid).

Ha alacsonyabb...

Szintje alacsonyabb lehet csökkent izomtömeg esetében, így például időskorban.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel