TG (tireoglobulin)

Adatlap - TG (tireoglobulin)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A tireoglobulin (TG) a pajzsmirigy (funkcionáló) follikuláris sejtjeiben szintetizálódik és a pajzsmirigyhormonok szintézisének és tárolásának helye. A tireoglobulinvizsgálatot főként tumormarkerként használják, a pajzsmirigydaganat-kezelés hatékonyságának és a daganat kiújulásának vizsgálatában.

Előkészületek
Fontos, hogy az egymást követő tireoglobulinszint meghatározások ugyanazon laboratóriumban történjenek, mivel a különböző laboratóriumokban használt vizsgálati módszerek eltérő eredményeket adhatnak. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

TG (tireoglobulin) normálérték:
0,2 - 70

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön TG (tireoglobulin) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Emelkedett tireoglobulinszint önmagában nem jelent rossz prognózist, azonban emelkedett értékek fordulnak elő pajzsmirigy carcinomában (papilláris és follikuláris forma), strumában és gyulladásokban. Magas vagy széles tartományban változó a szintje hipoplasztikus pajzsmirigy vagy ektópiás pajzsmirigy szövet esetén, diszhormogenikus golyvában, kongenitális TBG deficienciában, tranziens hypothyreosis esetén is.

Ha alacsonyabb...

Szintje nagyon alacsony vagy mérhetetlen lesz azokban a betegekben, akiknél a teljes pajzsmirigyet eltávolították (thyreoidectomia) a daganat kezelése során. Radioaktív jód kezelést követően is mérhetetlen vagy nagyon alacsony a szintje. Ha mégis mérhető szint található, akkor még mindig jelen van normális vagy daganatos pajzsmirigyszövet a szervezetben. Nagyon alacsony vagy nem detektálható TG szint fordul elő újszülöttekben pajzsmirigy szövet hiányában (pajzsmirigy agenézia).

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel