ADH - 290 mOsm/kg felett

Adatlap - ADH (antidiuretikus hormon) 290 mOsm/kg serum osmolalitás felett

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az antidiuretikus hormon (ADH, vazopresszin, szomjúsághormon) a hipofízis hátsó lebenyében felszabaduló, de a hipotalamuszban termelődő hormon, melynek szerepe a vese vízvisszatartásának fokozása, szabályozza a test vízegyensúlyát. Egészséges emberekben, ha magas a plazma ozmolalitás, a szervezet segít az ADH termelésében.

Előkészületek
A vizsgálat előtt, az orvos kérheti, hogy tartózkodjon az alkoholfogyasztástól, dohányzástól, szteroidoktól, vízhajtóktól, inzulin adásától.

ADH (antidiuretikus hormon) 290 mOsm/kg serum osmolalitás felett normálérték:
2,2 - 8,5 pcg/mL

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön ADH (antidiuretikus hormon) 290 mOsm/kg serum osmolalitás felett szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Magas ADH-szintet okoz a nikotin, mely serkenti az ADH felszabadulását. A hormon kiválasztását fokozhatják még például fájdalom, izommunka, alacsony vércukorszint, vagy bizonyos (például asztma-ellenes) gyógyszerek is. Szintje magas még antidiuretikus hormon termelési zavar szindróma (SIADH) esetén is.

Ha alacsonyabb...

ADH hiánya esetén a víz nem szívódik vissza a véráramba, vízveszteség alakul ki. A betegek nagy mennyiségű vizeletet ürítenek (akár napi 20 liter) és ennek következtében rengeteget isznak. Ezt a betegséget nevezik centrális diabetes insipidusnak. Az alkohol, a szteroidok és a koffein is csökkentik az ADH szintjét.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel