Progeszteron (nő)

Adatlap - Progeszteron (nő)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A progeszteron egy szteroidhormon, melynek fő szerepe, hogy segítsen felkészíteni a nő szervezetét a terhességre. Hatását több más női hormonnal együtt fejti ki. Megtermékenyítés során a progeszteron megállítja az endometrium növekedését, és előkészíti a méhet a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Ha a megtermékenyítés nem jön létre, a sárgatest degenerálódik, a progeszteronszint csökken, és menstruációs vérzés kezdődik. A vizsgálat segíti az infertilitás (meddőség) okának feltárását, az ovuláció (tüszőrepedés) idejének megállapítását, méhen kívüli terhesség vagy elhalt magzat kimutatását, a normális terhesség követését, és rendellenes méhűri vérzés okának felderítését.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről, azonban az ösztrogént és progeszteront tartalmazó hormonpótló kezelés nagyban befolyásolhatja az eredményeket. Mivel a progeszteron szintje a menstruációs ciklus alatt előre láthatóan változik, több (sorozatos) mérésre lehet szükség, valamint a vizsgálat eredményének értékeléséhez feltétlenül tudnunk kell, hogy a nő a menstruációs ciklus vagy terhesség mely fázisában van.

Progeszteron (nő) normálérték:
menstruációs ciklus follikuláris fázis: 0,2 - 1,5, luteális fázi

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Progeszteron (nő) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel