Dopamin (vizelet)

Adatlap - Dopamin (vizelet)

vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
Katekolaminoknak nevezzük a mellékvesék velőállománya által termelt, kémiailag hasonló szerkezetű hormonokat. Az elsődleges katekolaminok között van a dopamin, melyet egyben "boldogsághormonnak" is nevezünk, hiszen elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki. Egyik fő feladata a prolaktin hormon gátlása.

Előkészületek
A 24 órás vizelethez a 24 óra alatt produkált teljes vizeletet kell gyűjteni. A hormon metabolitja a homovanilinsav (HVA), a hormon 85%-a választódik ki 24 órán belül. A vizelet összkatekolamin szintje normálisan 50 ng/l alatt van. Fontos, hogy a gyűjtött vizeletet hűtve kell tárolni. Mivel az étrend, a fizikai aktivitás és bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a katekolaminok szintjét.

Dopamin (vizelet) normálérték:
424 - 2612 nmol/nap

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Dopamin (vizelet) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Leginkább akkor kérik a vizsgálatot, amikor pheochromocytoma, ismétlődő vagy kezelésre nem reagáló magasvérnyomás betegség gyanúja áll fenn. Súlyos betegségek valamint a stressz is képes közepes vagy akár nagyfokú, de rövid ideig fennálló katekolaminszint-emelkedést eredményezhet.

Ha alacsonyabb...

Az agy dopamint termelő sejtjeinek pusztulása következtében a hormon szintje alacsony, ez áll a Parkinson-kór hátterében.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel