Ammónia

Adatlap - Ammónia

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vizsgálat során a vérben az ammónium-ion mennyiségét mérik, mely a szervezetünkben a fehérjék, aminosavak lebontása során keletkezik, illetve a bélbaktériumok is termelik. A szervezetünkből való kiválasztásban a máj és a vese vesz részt. Leginkább az öntudat változásának az értékelésére, vagy a hepaticus encephalopathia és a Reye-szindróma diagnosztizálására használják.

Előkészületek

Ammónia normálérték:
16 - 60

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Ammónia szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Az agyban az ammónia és a máj által átalakított egyéb vegyületek képesek hepatikus encephalopathiat okozni. (Mivel a hepaticus encephalopathiát elsősorban a vérben és az agyban felhalmozódott toxinok okozzák, a vér ammóniaszintje kevéssé korrelál a károsodás mértékével, ezért ez a felhasználási mód erősen vitatott.) Ez a betegség olyan elmebeli és neurológiai változásokkal jár együtt, amelyek zavartsághoz, tájékozódási képtelenséghez, álmossághoz, végül kómához vezetnek, akár egészen a halálig. A csecsemők és a gyermekek emelkedett ammóniaszint esetén gyakran hányhatnak, ingerlékenyekké, majd egyre inkább közönyösekké válnak.

Ha alacsonyabb...

Az ammóniának a vérben mérhető normál koncentrációja nem jelenti a hepaticus encephalopathia megszűntét, de az ammónia vérben mérhető szintje nem tükrözi teljes mértékben az agyi ammóniaszintet (ez utóbbi akár magas is lehet), ezért nehéz korrelációt vonni a tünetek és az ammónia vérszintje között.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel