Haptoglobin (HP 2-2)

Adatlap - Haptoglobin (HP 2-2)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az alfa-2 globulin fehérje családba tartozó hemoglobin-kötő fehérje a májban termelődik. Három fenotípusa létezik: 1-1, 2-1, 2-2. Megköti a vörösvétestekből kiszabadult, így a vérben szabadon található vérfestéket, a hemoglobint, a lebontás helyére szállítja, majd az így a vesén keresztül ürül. A vizsgálatot a vörösvérsejt szétesésével járó betegségek jelenlétének igazolására végzik. Segít diagnosztizálni és megkülönböztetni a hemolítikus anémiát a más okból bekövetkező anémiáktól.

Előkészületek
Bizonyos gyógyszerek (szteroidok, fogamzásgátlók, testépítő szerek, egyes antibiotikumok) szedése nem javasolt a mintavételt megelőzően, mert befolyásolhatják az eredményt.

Haptoglobin (HP 2-2) normálérték:
600 - 2900 mg/l mg/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Haptoglobin (HP 2-2) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A haptoglobin ún. "akut fázis fehérjeként" is működik, ezért szintje heveny betegségek (pl. epeúti elzáródás, fekélybetegség), gyulladások (pl. colitis ulcerosa), szövetelhalás, daganatos betegségek, vesebetegség esetében megemelkedik.

Ha alacsonyabb...

A széteső vörösvértejtekből (vvt) felszabaduló vérfesték hozzákötődik a haptoglobinhoz, így szabad mennyisége csökken. Vvt-szétesést okozhatnak egyes gyógyszerek, immunológiai megbetegedések, szívben elhelyezkedő műbillentyű, öröklőtt betegségek, valamint nem megfelelő vérátömlesztés során fellépő reakciók. A vvt-k fokozott szétesése vérszegénységhez vezet. Az alacsonyabb haptoglobin-szint mögött a termelődés csökkenése (pl. májbetegség) vagy a fokozott vvt-szétesés állhat. Amennyiben szintje csökkent, de a retikulocyta szám magas, és a vvt szám, a hemoglobin és a hematokrit alacsony hemolitikus anémia gyanúja áll fenn.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel