T4

Adatlap - T4

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A tiroxin (T4) a pajzsmirigy által termelt egyik hormon. A szabad T4 (Free T4, FT4) vérben mérhető koncentrációjának ismerete nyújt segítséget a pajzsmirigy működésének ellenőrzésére, hypothyreosis vagy hyperthyreosis diagnózisának elkészítéséhez; újszülöttkori hypothyreosis szűrésére. Mivel ráadásul a szabad T4 a thyroxin aktív formája, és általános a vélemény, hogy ez pontosabban tükrözi a pajzsmirigy működési állapotát, ezért a totál T4 meghatározását felváltotta az FT4 vizsgálata.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

T4 normálérték:
12,0 - 22,0 pmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön T4 szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Általában az emelkedett szabad T4 eredmény pajzsmirigy túlműködést (hyperthyreosis) jelez. Az emelkedett T4 eredmény összefügghet számos átmeneti vagy idült pajzsmirigy betegséggel. Az emelkedett T4 hypophysis betegséget is jelezhet. A magas tiroxin-szint leggyakoribb oka egy autoimmun betegség, a Basedow-kór. Egyes esetekben a pajzsmirigy jóindulatú daganata vagy az agyalapi mirigy TSH-t (pajzsmirigyserkentő hormont) termelő daganata lehet a jelenség oka.

Ha alacsonyabb...

A csökkent szabad T4 eredmény pajzsmirigy alulműködést (hypothyreosis) jelez, melyet gyakran a Hashimoto thyreoiditis okoz. A csökkent T4 eredmény összefügghet számos átmeneti vagy idült pajzsmirigy betegséggel. A csökkent T4 hypophysis betegséget is jelezhet. Az alacsony tiroxin-szint oka lehet jódhiány, a pajzsmirigy gyulladása, de lehet hátterében valamilyen autoimmun folyamat is.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel