Ammoniumürítés

Adatlap - Ammoniumürítés

vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A vizsgálat során a vizelettel távozó ammónium mennyiségét mérik, mely a szervezetünkben a fehérjék, aminosavak lebontása során keletkezik, illetve a bélbaktériumok is termelik. A szervezetünkből való kiválasztásban a máj és a vese vesz részt. Leginkább az öntudat változásának az értékelésére, vagy a hepaticus encephalopathia és a Reye-szindróma diagnosztizálására használják.

Előkészületek
24 órán keresztül gyűjtött vizeletminta az optimális. A random mintából mért értékhez a legmegfelelőbb a reggeli első vizelet. A gyűjtött vizelet helyett időzített (pl. 4 órás vagy éjszakai), vagy véletlenszerű (pl. reggeli első) vizeletből is elvégezhető a mérés.

Ammoniumürítés normálérték:
10 - 50 mmol/nap

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Ammoniumürítés szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Az agyban az ammónia és a máj által átalakított egyéb vegyületek képesek hepatikus encephalopathiat okozni. Ez a betegség olyan elmebeli és neurológiai változásokkal jár együtt, amelyek zavartsághoz, tájékozódási képtelenséghez, álmossághoz, végül kómához vezetnek, akár egészen a halálig. A csecsemők és a gyermekek emelkedett ammóniaszint esetén gyakran hányhatnak, ingerlékenyekké, majd egyre inkább közönyösekké válnak. Az erős ammóniaszagú vizelet veseproblémára vagy húgyúti fertőzésre utal. Előbbi hátterében leggyakrabban vesekövesség áll. A betegség kialakulásában öröklött hajlam játszik szerepet, de a kevés folyadékfogyasztás is okolható.

Ha alacsonyabb...

Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel