Kolineszteráz

Adatlap - Kolineszteráz

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vérben kétfajta kolinészteráz enzim létezik: az egyik az acetilkolinészteráz, mely enzimnek az ingerületvezetésben és a sejtek permeabilitás változásában van kulcs szerepe. Nagy mennyiségben a vörösvérsejtekben, a központi idegrendszer szürkeállományában, a ganglionokban, az izmok motoros véglemezkéiben található. A másik enzim a pszeudokolinészteráz, mely elsősorban a májban szintetizálódik, de megtalálható a bélnyálkahártyában, a hasnyálmirigyben, a lépben és a központi idegrendszer fehérállományában, valamint a szérumban is.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Kolineszteráz normálérték:
4,3 - 13,2 kU/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Kolineszteráz szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Növekedett kolinészteráz aktivitás figyelhető meg Cukorbetegségban, hypertrigliceridaemiaban, zsírmájban, nephrosis szindrómában és Gilbert-kórban.

Ha alacsonyabb...

Terhességben, ösztrogént vagy orális fogamzásgátlót szedőknél csökkenhet a szintje. Májbetegségben (májzsugor, májgyulladás, májelégtelenség), szeptikus shock-ban, idült gyulladásos bélbetegségekben, örökletes kolinészteráz hiányban is csökkenhet a szintje.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel