Vörösvérsejt-szám

Adatlap - Vörösvérsejt-szám

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vörösvértestek a vér oxigénszállításért felelős alkotórészei. A csontvelőben képződnek, onnan a vérbe jutva a tüdőben felveszik az oxigént, melyet a haemoglobinhoz (Hgb) kötve szállítanak a verőereken (artériák) át a szövetekbe. A nők VVT-száma általában alacsonyabb a férfiakénál és a VVT-szám általában csökken az életkorral is. A VVT-szám változása rendszerint együtt jár a hemoglobinszint változásával.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A kar egyik vénájából vehetik a vért, esetleg gyermekek esetén ujjbegyből, míg csecsemőknél sarokszúrással is nyerető vérminta.

Vörösvérsejt-szám normálérték:
férfi: 4,7 - 6,1, nő: 4,2 - 5,4

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Vörösvérsejt-szám szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A magas VVT-szám veleszületett szívbetegségre, kiszáradásra, obstruktív tüdőbetegségre vagy csontvelői túltengésre utalhat. Magas VVT-szám megfigyelhető béta thalassaemia jelleg megléte esetén is, ami azonban egy jóindulatú állapot és csak csekély mértékű vagy ki sem mutatható vérszegénység kíséri. Nagy magasságban élőkben emelkedik a VVT-szám.

Ha alacsonyabb...

Az alacsony VVT-szám többek között vérszegénységet, vérzést, vesebetegséget, csontvelői elégtelenséget (például sugárzás vagy daganat következtében létrejött), Hiányos táplálkozás (malnutritio)t jelezhet. Az alacsony szint utalhat még a hiányos vas-, folsav-, B12- és B6-vitamin-bevitelre.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel