Liquor Ig M

Adatlap - Liquor Ig M

liquorvizsgálat

Mikor végzik?
Ma már az összfehérjemérésen túl a leggyakoribb immunglobulinok (IgG, IgA, IgM) és az albumin mennyiségi meghatározása is szükségessé válik a fehérjeanalízis során.

Előkészületek
Gerinccsapolásnak nevezett eljárással gerincvelői folyadékot (liquort) vesznek le. Ha erre a vizsgálatra nem sürgősségi ellátást igénylő körülmények között kerül sor, a betegnek a vérvétel előtt 8-10 órán át nem szabad ennie, és nem szabad intenzívebb mozgást végeznie. Hagyományosan az ágyéki (lumbalis) csigolya közti résekből, valamint koponyaalap és a nyaki csigolya közti résből (ciszternalis) szokás mintát venni. Mindkét esetben ügyelni kell a megfelelő sterilitásra mintavétel közben.

Liquor Ig M normálérték:
< 1,0 mg/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Liquor Ig M szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Ha a liquorban mégis magasabb immunglobulin koncentrációt találunk, az három okból történhet: vér-agy gát zavara, a szérum immunglobulin koncentráció emelkedés, valamint a lokális immunglobulin szintézis miatt.

Ha alacsonyabb...

Ahogy a fehérjékre általában igaz, úgy az immunglobulinokról is elmondhatjuk, hogy csak elhanyagolható mennyiségben jutnak be a liquortérbe.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel