Homocisztein

Adatlap - Homocisztein

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A homocystein egy ként tartalmazó aminosav, mely normális esetben nagyon kis mennyiségben van jelen a szervezet sejtjeiben. A vizsgálat segít annak meghatározására, hogy valaki fokozottan hajlamos-e szívrohamra vagy stroke-ra. (Bár erről nincsenek meggyőző tudományos eredményen alapuló eredmények.) Segítséget jelenthet a folsav-hiány vagy B12- vitamin hiány miatt bekövetkező vérszegénység diagnosztizálásában. A vizsgálat hozzájárulhat a homocysteinurea (egy ritka, öröklődő) betegség felismeréséhez.

Előkészületek
Éhgyomorra szükséges érkezni a vizsgálatra. Néha a vérmintával együtt egy vizeletmintát is kérnek a pácienstől.

Homocisztein normálérték:
< 12,5

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Homocisztein szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Mivel a homocystein átalakulásához B6- és B12 vitamin, valamint a folsav is szükséges, azoknál a betegeknél, akiknél ezekből a vitaminokból kevés van, magas lehet a homocysteinszint. A ritka, öröklődő homocystinuria betegségben szenvedőkben a vér és vizelet homocysteinszintje jelentősen emelkedett. Az idősek különösen érintettek lehetnek ebben az esetben, mivel nekik gyakran szükségük lehet ezen vitaminok pótlására. Újszülötteknél a magas vizelet- és vér homocysteinszint felveti a gyanúját annak, hogy az újszülött homocystinuriában szenved.

Ha alacsonyabb...

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel