Magnézium

Adatlap - Magnézium

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A magnézium az emberi szervezet minden sejtjében fellelhető ásványi anyag. Elengedhetetlen az energiatermelő folyamatokhoz, izomösszehúzódáshoz, idegi működéshez, és az erős csontozat fenntartásához. A szervezet magnéziumtartalmának nagyjából fele a csontok felépítésében vesz részt, ahol kalciummal és foszforral alkot vegyületet. A vizsgálat segítséget nyújthat a kóros kalcium és/vagy kálium szintek okának felderítésében is.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Magnézium normálérték:
0,6 - 1,1 mmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Magnézium szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Étrendi forrás csak ritkán eredményez emelkedett magnézium szintet, ez általában kiválasztási zavar vagy túlzott pótlás következtében alakul ki. Emelkedett szintet láthatunk veseelégtelenségben, hyperparathyreosis (túlműködő mellékpajzsmirigy), hypothyreosis (alulműködő pajzsmirigy), kiszáradás, diabeteses acidózis, Addison kór esetén, valamint magnéziumtartalmú savkötők vagy hashajtók használatakor.

Ha alacsonyabb...

Alacsony magnézium vérszintet (hypomagnesaemia) az alábbiak eredményeként jöhet létre: 1) elégtelen mennyiségű magnézium az étrendben; 2) nem megfelelő magnézium felszívódás a bélből; 3) túlzott magnéziumkiválasztás a veséken keresztül. Emésztőrendszeri betegségek (például Crohn betegség), nem (megfelelően) kezelt cukorbetegség, hypoparathyreosis (alulműködő mellékpajzsmirigy), hosszan tartó vízhajtókezelés, elhúzódó hasmenés, műtét utáni állapotok, súlyos égés, terhességi toxaemia is okozhat alacsony magnézium vérszintet.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel