Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya
szerző: Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.

Mi a normális?

A havi vérzések kezdetben gyakran rendszertelenek, legtöbb esetben 4-6 hétre jelentkeznek, de 1-1,5 évvel az első menstruáció után azt nevezzük normális menstruációnak, amikor 22-34 napos ciklusokban jelentkezik, nem tart tovább 4-5 napnál, élénkpiros színű, híg, nem alvadékos és nem jár jelentős fájdalommal.

Mi a kóros?

Kórosnak tekintjük, ha a normálistól rövidebb vagy hosszabb ideig tart, rendszertelen, fájdalmas, alvadékos, a normálistól eltérő színű, illetve túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik.

A tinédzserkorban rendszertelenül jelentkező menzesz még nem tekinthető kórosnak, csak akkor szükséges orvoshoz fordulni, ha túl bőséges vagy túl hosszú ideig tart.

Okok, melyek szabálytalan menzeszt okozhatnak

Méhtestet érintő ok

Méhtesttől független ok

 • exogén hormonok: fogamzásgátló, hormonpótló kezelés
 • ovulációs problémák
 • méhnyálkahártya-atrófia (zsugorodás)
  • menopauza
  • korai petefészek-kimerülés (premature ovarian failure)
  • hypogonadotrop hypogonadizmus
  • exogén progesztagének
  • hyperandrogenaemia
 • koagulopathiák (véralvadási zavarok)
  • veleszületett
  • szerzett
   • idiopathiás thrombocytopeniás purpura
   • leukémia
   • aplastikus anaemia
  • antikoagulációs (véralvadásgátló) terápia

A menstruációs zavarok típusai

1. A menstruáció gyakorisága alapján

Vérzéskimaradás (amenorrhea): Amenorrheának nevezzük azt az állapotot, amikor egy nő nem menstruál. Két fajtáját különböztetjük meg:

 • Primer amenorrheáról akkor beszélünk, ha egy 16. éves lánynak még soha nem volt menstruációja. Ennek hátterében általában genetikai vagy anatómiai eltérés áll, de előfordulhat egyéb okok miatt is.

 • Szekunder amenorrheának nevezzük azt az állapotot, amikor egy nő korábban már menstruált, de több mint három hónapja nincs vérzése.

Polimenorrhoeának nevezzük a 22 napnál gyakrabban fellépő menstruációt, amelynek fő oka az ovuláció elmaradása.

Oligomenorrhoeának/raromenorrhoeának nevezzük, ha a menstruáció ritkán, 35-90 naponta jelentkezik. Oka szintén lehet anovuláció vagy hipotalamuszelégtelenség.

Bővebben A menstruáció elmaradása, kimaradása: amenorrhea

A menstruáció késése

A menstruáció késése mögött a háttérben számos ok állhat, a fogantatástól az életmód miatt bekövetkező változásokig, de más a menstruációs ciklus serdülőkorban és a 40-45 év fölöttieknél is.

Bővebben A menstruáció késése és késésének okai

2. Ha a menstruációs vér mennyisége rendellenes

Hypomenorrhoea az az állapotot, amikor megfelelő gyakorisággal lép fel a menzesz, de rendszerint rövid ideig - 1-3 napig - tart csupán, és csak kis mennyiségű vér távozik a szervezetből. Ennek oka lehet például a túl kis méretű méh - uterushipoplázia -, valamint az ovuláció nélküli (anovulációs) ciklusok.

Hypermenorrhoea/menorrhagia esetén a menzesz a rendes időben jelentkezik, de a normálisnál hosszabb ideig tart, és a vérveszteség is fokozott, nagymértékű. Okai között említhető a méhben levő mióma, a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, a méhnyálkahártya- és petevezeték-gyulladás, a méh rosszindulatú daganata (endometrium-karcinóma), a túlzott mértékű ösztrogéntermelés (például az ösztrogént termelő petefészekrák), valamilyen véralvadási zavar, vesebetegség vagy akár leukémia.

3. Ha a menstruáció fájdalmas, görcsökkel jár

Fájdalmas havivérzés (dysmenorrhoea): A nagyon erős görcsökkel, fájdalommal, gyengeséggel járó menstruációt dysmenorrhoeának nevezzük. Hátterében egyeseknél állhatnak teljesen ártalmatlan okok is, de a betegségek kizárása érdekében mindenképp indokolt a nőgyógyászati kivizsgálás.

Bővebben Ha görcsös, fájdalmas a menstruáció: dysmenorrhoea

Ha nem a normális menstruáció időpontjában, hanem a menstruációtól függetlenül jelentkezik vérzés

Méhvérzésről (metrorrhagia) beszélünk, ha a méhből származó vérzés nem a normális menzesz időpontjában, hanem két ciklus között lép fel, többnyire rendszertelenül, vissza-visszatérve. Ekkor - főleg a változókor körül - minden esetben méhkaparást kell végezni, hogy kizárjuk az endometriumrák fennállásának lehetőségét. Ha az kizárható, akkor a rendellenes vérzések kezelésére ösztrogének, fogamzásgátló tabletták, gyulladásgátló szerek szedése, gyógyszerekkel uralhatatlan vérzés esetén méheltávolítás a szóba jövő megoldás. Vérzészavar esetében is elsősorban az okot kell megkeresni, és annak megfelelően kezelni a pácienst.

Minden, amit a menstruációs panaszokról tudni kell

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.