Inzulin

Adatlap - Inzulin

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az inzulin egy hormon, amely a hasnyálmirigy béta sejtjeiben termelődik és raktározódik. Az inzulin létfontosságú a sejtszintű glükóz-szállításhoz és tároláshoz; elősegíti a vér glükóz szintjének szabályozását, és nagy szerepe van a szénhindrát- és lipid anyagcserében is. Inzulin nélkül a glükóz nem tud eljutni a szervezet sejteinek legtöbbjéhez, ekkor a sejtek éheznek, ugyanakkor a vér glükóz szintje veszélyes mértékben megemelkedik. Az inzulin szintet néha az orális glükóz tolerancia teszttel (OGTT) kapcsoltan alkalmazzák. Segít felmérni a az inzulin termelést, diagnosztizálni az inzulinómát (inzulin-termelő hasnyálmirigy szigetsejtek daganata), és segít megállapítani a hypoglicaemia okát.

Előkészületek
Éhgyomorra szükséges érkezni a vizsgálatra.

Inzulin normálérték:
2,1 - 22 mU/L

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Inzulin szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Ha az inzulin szint magas, és a glükóz szint normál és/vagy kissé emelkedett, akkor ott sejt szinten lehet némi inzulin rezisztencia. Ha az inzulin szint normál vagy megemelkedett, és a glükóz szint alacsony, akkor a beteg a túlzott mennyiségű inzulin miatt hipoglikémiás. Megnövekedett inzulin szint található: akromegáliában, Cushing szindrómában, kortikoszteroidok, levodopa, szájon át szedhető fogamzásgátlók esetén, fruktóz vagy galaktóz intoleranciában, inzulinómák esetén, elhízás során, valamint inzulin rezisztencia során, mint amilyen a korai 2 típusú diabetesben fordul elő.

Ha alacsonyabb...

Ha az inzulin szint alacsony, és a glükóz szint magas, akkor legvalószínűbb, hogy nem termelődik elegendő inzulin. Csökkent inzulin szint található Cukorbetegség és hypopituitarizmus (csökkent aktivitású agyalapi mirigy) esetében.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel