HCG - Nem terhességben

Adatlap - HCG (Humán Chorio-Gonadotropin) - Nem terhességben

vér, vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A humán chorio-gonadotropin (hCG) a terhes nő méhlepényében termelődő, hormon tulajdonságú fehérje. A terhességi teszt egy olyan speciális teszt, amellyel vérből vagy vizeletből ki lehet mutatni a hCG hormont, megerősítve ezáltal a terhesség tényét. A hormont kb. a menstruáció elmaradását követő 10. naptól kezdve lehet kimutatni, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a nő méhébe. A vizsgálat a terhesség diagnózisának megerősítésére, a terhesség monitorozására, illetve a petefészek vagy here, valamint a trophoblast (csírahólyag) betegségének diagnosztizálásához alkalmazható. Fontos tudni, hogy a hCG minden terhes nőben megjelenik, tehát nem jelent betegséget!

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Vizeletvizsgálat esetén a reggeli első vizelet szükséges.

HCG (Humán Chorio-Gonadotropin) - Nem terhességben normálérték:
Férfiak: < 2,0; Nők: < 3,0; Posztmenopauzában: < 7,0 IU/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön HCG (Humán Chorio-Gonadotropin) - Nem terhességben szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Ha alacsonyabb...

Nem terhes nőknél a hCG-szint általában a kimutathatósági határ alatt van. A hCG koncentrációja hirtelen lecsökken a magzat elvesztését követően is. Ha ekkor a hCG koncentrációja nem csökken a kimutathatósági határ alá, ez azt jelzi, hogy hCG-t termelő szövet maradt a méhben, amit el kell távolítani. Klinikai jelentősége az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel