Adrenalin (vér)

Adatlap - Adrenalin (vér)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Katekolaminoknak nevezzük a mellékvesék velőállománya által termelt, kémiailag hasonló szerkezetű hormonokat. Az elsődleges katekolaminok között van az adrenalin (epinephrin), mely egyben neurotranszmitter és ún. stresszhormon is. Fokozza a szívritmust és az anyagcserét, tágítja az ereket, növeli a keringő vér mennyiségét.

Előkészületek
A vér katekolamin mérése (adrenalin és azok metabolitjai) a vérvétel időpontjában lévő mennyiségről ad felvilágosítást. Gyakran merülnek fel álpozitív esetek, mivel a megbízható eredmény feltétele a kb. egy órás megelőző fekvő (nyugalmi) állapot. A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni.

Adrenalin (vér) normálérték:
< 0,41 nmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Adrenalin (vér) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Leginkább akkor kérik az adrenalin vizsgálatot, amikor pheochromocytoma, ismétlődő vagy kezelésre nem reagáló magasvérnyomás betegség gyanúja áll fenn. Súlyos betegségek valamint a stressz is képes közepes vagy akár nagyfokú, de rövid ideig fennálló katekolaminszint emelkedést eredményezhet.

Ha alacsonyabb...

Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett adrenalin értéknek van.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel