eGFR

Adatlap - eGFR (Becsült Glomerulus Filtrációs Ráta)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A becsült glomeruláris filtrációs ráta (eGFR) a vesekárosodás felmérésére használt egyik laboratóriumi mutató.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület. Az eGFR-t alapvetően a szérum kreatinin szintjéből számolják, ezért a kar könyökhajlati vénájából vett vérre van szükség. Az eGFR meghatározásához - a mért GFR-től eltérően - vizeletre nincs szükség.

eGFR (Becsült Glomerulus Filtrációs Ráta) normálérték:
> 90 ml/p/1,73m2

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön eGFR (Becsült Glomerulus Filtrációs Ráta) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A nagyon korai vesekárosodást (különösen, ha a vesék a diabetes által károsodtak) az emelkedett GFR jellemezheti, jelezve, hogy a vesék a normálisnál nehezebben működnek. Terhesség során emelkedhet értéke.

Ha alacsonyabb...

A normál GFR érték az jelenti, hogy a vesebetgség nem valószínűsíthető, az alacsony GFR pedig arra tal, hogy valamilyen vesekárosodás áll fenn. Ezzel egyidőben a vérben megnő a kreatinin és a különféle méreganyagok szintje. A krónikus vesebetegség stádiumai részben a GFR érték alapján kerülnek megadásra, illetve ismerete nélkülözhetetlen a krónikus vesebeteg, vagy vesetranszplantált beteg állapotának, állapotromlásának követésére. Folyadékhiány, ill. súlyos májbetegségek esetén is alacsonyabb lehet a szintje.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel