eGFR

Adatlap - eGFR (Becsült Glomerulus Filtrációs Ráta)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A glomerulus filtrációs ráta (GFR) a vesefunkció állapotának leírására szolgál, leginkább vesekárosodáskor van jelentősége. Mindamellett a veseműködés romlását, valamint a dialízis kezelésben részesülők vesefunkciójának megítélésében segít. A GFR direkt mérése bonyolult orvosi beavatkozást igényel, ezért helyette leginkább a számításon alapuló Becsült Glomerulus Filtrációs Rátát (eGFR) alkalmazzák. Az eGFR a szérum kreatininkoncentráció mellett figyelembe veszi a vizsgált egyén nemét, korát és a rasszt is, így lehetővé teszi a betegség előrehaladottabb stádiumainak felismerését is. Az eGFR számítására alkalmazott képletet kizárólag vesebetegek vizsgálatából állapították meg, így a becslés bizonytalansága 60 ml/perc/1,73m2 fölött nő, ezért csak 60 ml/perc/1,73m2 alatt adható meg numerikusan. A gyakorlatban szükséges lenne az e feletti értékek konkrét ismerete is, ezért határozták meg az "GFR-EPI” képletet, amely lehetővé teszi a 60 -90 ml/perc/1,73m2 tartományban is az eredmények számszerű megadását.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület. Az eGFR-t alapvetően a szérum kreatinin szintjéből számolják, ezért a kar könyökhajlati vénájából vett vérre van szükség. Az eGFR meghatározásához - a mért GFR-től eltérően - vizeletre nincs szükség.

eGFR (Becsült Glomerulus Filtrációs Ráta) normálérték:
> 90 ml/p/1,73m2

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön eGFR (Becsült Glomerulus Filtrációs Ráta) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel