Folsav

Adatlap - Folsav

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A folsav vizsgálat elsősorban a makrocyter anaemiák diagnosztizálását, a vérszegénység és/vagy neuropátia (idegkárosodás) diagnozisának elkészítését, a tápláltsági állapot megítélését, a folsavhiány kezelésének nyomonkövetését segíti. A folsav vízben oldódó vitamin. Nélkülözhetetlen a normális VVT kialakulásához, valamint a szöveti és sejtregenerációhoz, és a DNS szintézishez. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, és kiemelten várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Folsav normálérték:
7,0 - 39,7 nmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Folsav szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Klinikai jelentőséges leginkább a csökkent értékeknek van. Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni. Kezelt folsav hiányos betegek esetén a normális vagy emelkedett értékek a kezelésre adott választ jelzik. Sok folsav található a zöldségek levelében, a hüvelyesek termésében (babban, lencsében, borsóban), májban, élesztőben.

Ha alacsonyabb...

Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek (gerincvelő záródási rendellenesség-nyitott gerinc) léphetnek fel. Mivel a csecsemőknek nincs a felnőttekéhez hasonló raktárkészletük, ezért a hiány csecsemőkben és kisgyermekekben sokkal hamarabb jelentkezik. Felszívódási zavar, fokozott szükséglet és fokozott veszteség (máj- és vesebetegség, alkoholizmus) esetén is kialakulhat folsav hiány. A terhesség előtti esetleges folsav hiány felerősödik a terhesség alatt, és koraszüléshez vezethet.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel