Szerotonin (vizelet)

Adatlap - Szerotonin (vizelet)

vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A vizsgálat az 5-hidroxi-indolecetsav (5-HIAA, 5-OH-indolecetsav) szintjét méri a vizeletben. Az 5-HIAA a szerotonin fő bomlásterméke. A szerotonin elsősorban az agyban termelődik, de a tüdőben és a gyomor-bélrendszerben is termelődhet. A szerotonin elsősorban az idegi ingerület átvitelben játszik szerepet, de érösszehúzó hatása is van, és az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásához is nélkülözhetetlen. Befolyásolja a hangulatot. Miután betöltötte szerepét, a májban bomlik le, bomlástermékei, pl. az 5-hidroxi-indolecetsav, a vizelettel ürülnek ki a szervezetből. Szerotonin termelő carcionoid daganatok felismerésében és nyomonkövetésében is használják.

Előkészületek
Általában 24 órás gyűjtött vizelet szükséges a vizsgálathoz, mivel az 5-hidroxi-indolecetsav szintje a nap során ingadozik a vizeletben. Ritkán kérhetnek reggeli első (vagy random) vizelet mintát is. A vizeletet a gyűjtés ideje alatt ajánlatos sötét, hűvös helyen tárolni. A vizeletből mért 5-HIAA mellett gyakran a vér szerotonin-szintjét is mérik. Az 5-HIAA vizsgálat eredményét számos gyógyszer is befolyásolhatja, erről kérdezze meg kezelőorvosát.

Szerotonin (vizelet) normálérték:
3,7 - 42,9

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Szerotonin (vizelet) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel