Liquor albumin
Adatlap - Liquor albumin
liquorvizsgálat
Mikor végzik?
A vér-agy gát működéséről ad pontos információt a szérum és liquor albumin koncentrációjának hányadosa. Ma már az összfehérjemérésen túl a leggyakoribb immunglobulinok (IgG, IgA, IgM) és az albumin mennyiségi meghatározása is szükségessé válik a fehérjeanalízis során. Az albumin kizárólag a májban szintetizálódik, az agyban sem nem termelődik, sem nem folyik érdemi metabolizmusa, még kóros viszonyok között sem.
Előkészületek
Gerinccsapolásnak nevezett eljárással gerincvelői folyadékot (liquort) vesznek le. Ha erre a vizsgálatra nem sürgősségi ellátást igénylő körülmények között kerül sor, a betegnek a vérvétel előtt 8-10 órán át nem szabad ennie, és nem szabad intenzívebb mozgást végeznie. Hagyományosan az ágyéki (lumbalis) csigolya közti résekből, valamint koponyaalap és a nyaki csigolya közti résből (ciszternalis) szokás mintát venni. Mindkét esetben ügyelni kell a megfelelő sterilitásra mintavétel közben.
Liquor albumin normálérték:
< 400 mg/l