Lipoprotein APO A-2

Adatlap - Lipoprotein APO A-2

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az apolipoproteinek a zsír-anyagcsere elengedhetetlen részét képezik. Az apolipoproteinek a lipoproteinek fehérjekomponensei; olyan komplexek, amelyek a lipideket szállítják a véráramban. A legtöbb lipoprotein koleszterinben vagy trigliceridben gazdag, és a lipideket szállítja a szervezetben a sejtekhez. Két formája van az Apolipoprotein A-nak: az Apo A-I és az Apo A-II. Az Apo A-I nagyobb arányban található, mint az Apo A-II (kb. 3 az 1-hez). Az Apo A-I koncentráció közvetlenül mérhető, és a szint a HDL szintnek megfelelően emelkedik vagy csökken. Egyes szakemberek úgy vélekednek, hogy az Apo A-I jobban jelzi az érelmeszesedés kockázatát, mint a HDL vizsgálat.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Lipoprotein APO A-2 normálérték:
férfi: 280 - 400, nő: 300 - 450 mg/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Lipoprotein APO A-2 szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Emelkedett Apo A-2 szint nem jelent problémát, klinikai jelentősége leginkább a csökkent értékeknek van.

Ha alacsonyabb...

Az alacsony Apo A-I érték alacsony HDL szintre, és a felesleges koleszterin csökkent kiválasztására utalhat. Ha az Apo A-I szintje alacsony, és az Apo B-100 (Apo B) koncentrációja magas, akkor nagyobb a koszorúér betegségek kockázata. Az Apo A-I csökkenhet krónikus veseelégtelenség, szív-koszorúér betegség miatt, bizonyos gyógyszerek (pl. bétablokkolók, vízhajtók) szedése, dohányzás, kezeletlen cukorbetegség miatt.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel