Kalcium (vér)

Adatlap - Kalcium (vér)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben. Körülbelül 99%-a a csontokban található, a többi viszont leginkább a vérkeringésben. Durván a fele szabad, vagyis ionizált és metabolikus szempontból aktív; a másik fele fehérjéhez vagy egyéb vegyületekhez kötött és inaktív. Leggyakrabban a kezelőorvos a vérben lévő teljes mennyiség (összkalciumszint) meghatározását kéri. A vér kalciumszintjének meghatározását számos csont-, szív-, ideg-, vese- és fogbetegség szűrésére, diagnózisára és követésére használják.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Kalcium (vér) normálérték:
2,1 - 2,6 mmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Kalcium (vér) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Ahogy emelkedik az albumin-, ugyanúgy emelkedik a kalciumszint, és fordítva. A magas kalciumszintet hypercalcaemiának nevezik. Ez azt jelenti, hogy túl sok kalcium van a vérkeringésben. Ilyen betegség lehet: hyperparathyreosis (fokozott mellékpajzsmirigy-működés), hyperthyreosis, sarcoidosis, tuberculosis, csonttörés ágynyugalommal vagy hosszú ideig tartó mozgásképtelenséggel együtt, túlzott D-vitamin-bevitel, veseátültetés, és magas fehérjeszint. A magas összkalciumszinthez magas ionizáltkálcium-szint társul, kivéve, ha a fehérjeszint is magas. Daganat okozhatja a hypercalcaemiát, amikor a csontokba is áttétet okoz. Emelkedhet a kalciumszint akkor is, amikor egy dagant a parathormonhoz hasonló hormont termel. Összességében, ahogy emelkedik a D-vitamin-szint, emelkedik a kalciumszint, és csökken a PTH-szint.

Ha alacsonyabb...

Az alacsony kalciumszint, az ún. hypocalcaemia azt jelenti, hogy nincs elegendő kalcium a vérkeringésben, vagy azt, hogy nincs elegendő fehérje a vérkeringésben. Az alacsony kalciumszint leggyakoribb oka az alacsony fehérjeszint, különösen az alacsony albuminszint. Amikor az alacsony fehérjeszint a gond, akkor az ionizáltkalcium-szint normális. Az alacsony kalciumszint leggyakoribb okai a következők: alacsony fehérjeszint, mellékpajzsmirigy alulműködés (hypoparathyreosis), csökkent táplálkozással bevitt kalciummennyiség, csökkent D-vitamin-szint, magnéziumhiány, magas foszforszint, heveny hasnyálmirigy-gyulladás, idült veseelégtelenség, kalciumionok fehérjéhez kötődése (alkalosis), csontbetegség, malnutritio és alkoholizmus. Az ionizált kalcium-szint a fent említetteknél alacsony, kivéve az alacsony fehérjeszintet.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel