Prolactin - nő (lactatiót kivéve)

Adatlap - Prolactin - nő (lactatiót kivéve)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A prolaktin egy hormon, amely az agyalapi mirigy (hipophysis) elülső lebenyében képződik. A prolaktin elsődleges szerepe a tejelválasztás elősegítésében van.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A hormon szintje napi ingadozást mutat: emelkedik alváskor és a csúcsszintjét a reggeli órákban éri el. A vérvételt ébredés után néhány órával célszerű elvégezni, lehetőleg egy félórás pihenést követően.

Prolactin - nő (lactatiót kivéve) normálérték:
3,4 - 30

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Prolactin - nő (lactatiót kivéve) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Normális az emelkedett prolaktinszint terhességben és szülést követően, ameddig az anya szoptat. A terhességen kívül prolactinoma (a hypophysis prolaktint termelő daganata) a leggyakoribb oka az emelkedett prolaktinszintnek. A prolactinoma az egyik leggyakoribb - általában jóindulatú - hypophysisdaganat. Előfordulásuk gyakoribb nőkben, de férfiakban is kialakulhatnak. Magas szintek találhatók a következő esetekben is: gyógyszerszedés (nyugtatók, néhány vérnyomáscsökkentő szer, valamint néhány, a gastrooesophagealis reflux betegség kezeléséhez alkalmazott szer, hypothalamus betegségek, csökkent pajzsmirigyműködés, vesebetegség, egyéb hypophysisdaganat vagy -betegség, policisztás ovárium szindróma (PCOS), anorexia nervosa.

Ha alacsonyabb...

A nem terhes nők vérprolaktinszintje normálisan alacsony. A csökkent prolaktinszint általában nem igényel kezelést, de utalhat egy még inkább kiterjedt hypopituitarismusra (csökkent hypophysis működés és hormontermelés). Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel