Prolactin - férfi

Adatlap - Prolactin - férfi

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A prolaktin egy hormon, amely az agyalapi mirigy (hipophysis) elülső lebenyében képződik. A prolaktin elsődleges szerepe a tejelválasztás elősegítésében van.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A hormon szintje napi ingadozást mutat: emelkedik alváskor és a csúcsszintjét a reggeli órákban éri el. A vérvételt ébredés után néhány órával célszerű elvégezni, lehetőleg egy félórás pihenést követően.

Prolactin - férfi normálérték:
4,1 - 21

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Prolactin - férfi szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A terhességen kívül prolactinoma (a hypophysis prolaktint termelő daganata) a leggyakoribb oka az emelkedett prolaktinszintnek. A prolactinoma az egyik leggyakoribb - általában jóindulatú - hypophysisdaganat. Előfordulásuk gyakoribb nőkben, de férfiakban is kialakulhatnak. Magas szintek találhatók a következő esetekben is: gyógyszerszedés (nyugtatók, néhány vérnyomáscsökkentő szer, valamint néhány, a gastrooesophagealis reflux betegség kezeléséhez alkalmazott szer, hypothalamus betegségek, csökkent pajzsmirigyműködés, vesebetegség, egyéb hypophysisdaganat vagy -betegség.

Ha alacsonyabb...

Férfiakban a prolaktin szintje normálisan alacsony. Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel