• Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

    Az inzulinrezisztencia (IR) azt jelenti, hogy az inzulin hatása a célsejteken gyengül, ezáltal több inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Mindez nehezen felismerhető tüneteket okozhat, ugyanakkor egyszerű laboratóriumi vizsgálattal is kimutatható.

    A téma főbb cikkei

    3/1 Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése
    3/2 Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén
    3/3 Az inzulinrezisztencia diéta

    Mit jelent az inzulinrezisztencia?

    Sejtjeink jelentős része csak inzulin hatására képes a cukor felvételére. Inzulinrezisztencia esetén szöveteink azonban az átlagosnál nagyobb mennyiségű inzulin jelenlétében tudják hasznosítani a működésükhöz megfelelő mennyiségű glükózt.

    Szervezetünk fokozott inzulintermeléssel kompenzálja az inzulinérzékenység csökkenését. Ezt az extra szükségletet a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek ß-sejtjei elégítik ki. Amíg a hasnyálmirigy több inzulint termel, addig az inzulinreceptorok csökkent érzékenysége és a szénhidrát-anyagcsere zavara rejtve maradhat, csupán a magas inzulinszint jelzi a problémát.

    Ugyanakkor a kompenzáló mechanizmusok kimerülése manifeszt szénhidrátanyagcsere-zavar, cukorbetegség kialakulásához vezet (ezért is nevezik az IR-t a cukorbetegség előszobájának).

    Az egészséges éhomi vércukorszint a 3,9-6,0 mmol/l határértékek között található. Az ennél magasabb érték már valamilyen kialakult szénhidrátanyagcsere-zavarra utal, azt jelezve, hogy a sejtek nem képesek a működésükhöz szükséges glükóz felvételére a vérből, így a vércukor szintje emelkedik meg. Az inzulinrezisztencia (IR) esetén szervezetünk sejtjei magas inzulinszint mellett még képesek a glükóz hasznosítására és így a vércukorérték határérték alatt marad.

    Hirdetés

    Az inzulinrezisztencia tünetei

    A betegség számos panasszal hozható összefüggésbe. Az inzulinrezisztencia diagnosztizálását tovább nehezíti, hogy a tünetek nem specifikusak (azokat sok más betegség is okozhatja), ráadásul látszólag különböző eredetű problémák formájában jelentkeznek. Az inzulin magas szintje ugyanis nemcsak közvetlenül okoz panaszokat, hanem a hormonháztartás (progreszteron, ösztrogén, tesztoszteron és más hormonok) befolyásolásán keresztül hat számos szervünk működésére. Különösen túlsúlyosak és nők esetében érdemes a nehezen meghatározható rendellenességek (pl. rendellenes menstruáció, hangulatváltozás, nehéz teherbeesés) hátterében az IR-t keresni.

    Mindkét nemnél jellemző tünetek

    • Étkezések után jelentkező fáradtság, éhségérzés, szédülés
    • Túlsúly, eredménytelen fogyókúra
    • Pattanásos, zsíros bőr
    • Izzadás
    • Alvászavarok, idegesség, stressz
    • Rossz közérzet, esetleg depresszió
    • Fejfájás, migrén

    Nők esetében jellemző tünetek

    • Menstruációs zavar (menstruáció előtti barnás pecsételő vérzés, vérzés késik vagy elmarad)
    • Fokozott szőrösödés
    • Fogantatás nehézsége, meddőség

    Férfiaknál jelentkező tünetek

    • Merevedési zavar
    • Hajhullás, korai kopaszodás

    A gyakorlatban nem az inzulinrezisztencia tünetei adnak okot a kivizsgálásra, hanem egy társbetegség miatti kivizsgálás kapcsán derül rá fény. Az inzulinrezisztencia összefüggésben áll ugyanis a szív-érrendszeri betegségekkel: a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel és ezáltal a trombózishajlammal. Az endokrinológiai problémák közül leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködéssel a policisztás ovarium szindrómával (PCOS) hozható összefüggésbe, a PCOS-es nők mintegy kétharmadára jellemző az inzulinrezisztencia.

    Gyakran a meddőség okának kutatása során, egy nőgyógyászati vagy endokrinológiai vizsgálat alkalmával derül fény a PCOS hátterében álló anyagcserezavarra.

    Gyanú esetén elsősorban belgyógyász szakorvoshoz kell fordulni, ám a jellemző tünetek sokrétűsége miatt gyakran endokrinológiai, diabetológiai vagy nőgyógyászati vizsgálat során derül fény rá.

    Kivizsgálás - Laboreredmények értelmezése

    Az inzulinrezisztencia vizsgálatához az éhomi vércukorszint és a hozzá tartozó szérum-inzulinszint mérése szükséges.

    Az inzulinmeghatározás nem része a rutin vérképnek, ám bármely laborban elvégeztethető.

    Az IR kifejezéséhez az úgynevezett HOMA indexet használják. A HOMA index az éhomi vércukorszitnek és az éhomi inzulinszintnek a szorzata osztva 22,5-tel. Amennyiben az így kiszámított érték 2,5 feletti, inzulinrezisztenciát jelent.

    Az inzulinrezisztencia, prediabétesz diagnózisára gyakran javasolják az orális cukorterhelés elvégzését, párhuzamosan szérum-inzulinszintek meghatározásával.

    Amennyiben önmagában a vércukorszint is az egészségesnél magasabb (6.0 mmol/l feletti), az manifeszt szénhidátanyagcsere-zavar (prediabétesz vagy cukorbetegség) kialakulását jelenti.

    Nőgyógyász és endokrinológus szakorvosok különösen családalapítási tervek, gyermekvállalás előtt javasolják a vizsgálatot. Részben azért, mert az inzulinrezisztencia akadályozhatja a teherbe esést, meddőséget okoz, vagy sikeres fogantatás esetén hatással lehet a magzat egészségére.

    HOMA index példa számítás

    Amennyiben a vércukorszint 5,2 mmol/l, az inzulinérték pedig 6,5 mIU/l, a HOMA index 5,2x6,5/22,5=1,5, azaz 2 alatti érték.
    Amennyiben azonban 5,8 mmol/l, az inzulin pedig 9,5 mIU/l, az eredmény 5,8x9,5/22,5=2,4, amely  inzulinrezisztenciára utal.
    Tovább A vércukorszint jelentősége, mérési módszerei

    Kockázati tényezők

    Általában az életkor előrehaladásával az inzulinérzékenység csökken, fokozódik mind a prediabétesz, mind a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

    Rizikótényezői között kiemelt jelentőséggel bír az elhízás. Inzulinrezisztens személyeknél gyakori a hasi vagy centrális elhízás (úgynevezett alma típusú elhízás) és a részben a táplálkozási szokásokkal összefüggő emelkedett trigliceridszint (hipertrigliceridémia) is. A mozgásszegény életmód szintén fokozz az IR kialakulásának esélyét. A környezeti tényezők mellett az örökletes tényezők is szerepet játszanak az állapot kialakulásában, gyakoribb azoknál, akiknek a családjában van ismert szénhidrátanyagcsere-zavar.

    Az inzulinrezisztencia kezelésének lehetőségei

    Az IR tartós anyagcserezavar, nem múlik el magától kezelés nélkül, a hasnyálmirigy már nem képes az egyre növekvő inzulinigény kielégítésére, 2-es típusú cukorbetegség alakul ki.

    Az inzulinszint normalizálásával  a panaszok (pl. étkezést követő rosszullét, menstruációs problémák, túlsúly, bőr- és hajproblémák, fáradtság, rossz alvásminőség, PCOS és meddőség) jelentősen csökkennek vagy megszűnnek, ám ezt követően is fontos a folyamatos kontroll és a megfelelő életmód fenntartása. 

    A prediabétesz kezelésére néhány éve törzskönyvezték a metformint az eddig lezárult vizsgálatok alapján, ezért ez válogatott esetekben a megfelelő indikációban adható a nagy diabétesz kockázatú betegeknek. Prediabétesz esetén a metformin csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kutatások alapján az életmódváltás ennél jóval nagyobb jelentőségű a cukorbetegség megelőzésében. Az inzulinrezisztencia nem betegség, ezért kezelése mindezeket mérlegelve, egyénre szabottan történik. Amennyiben lehetséges (tehát általában), nem gyógyszeresen, hanem életmód-terápiával.

    Gyógyszeres kezelés akkor válik szükségessé, ha már kialakult a cukorbetegség, mivel gyógyszer alapvetően a betegségekre van. A cukorbetegség gyógyszeres kezeléséről bővebben ide kattintva olvashat.

    Az életmód-terápia elsősorban a fogyást, az egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást jelenti. Ezekkel a módszerekkel javítható a szövetek inzulinérzékenysége, csökkenthető a hasnyálmirigy terhelése, megállítható a folyamat előrehaladása.

    • Figyelni kell az inzulinrezisztencia diéta szerinti étrend követésére, amelynek lényege a szénhidrát- és zsírbevitel csökkentése, illetve ezek egyenletes elosztásának biztosítása. A vitaminok közül a D-vitamin hatással van a megfelelő vércukorszintre, illetve előnyös hatású lehet a B-vitaminok családjába tartozó inozitol.
    • Törekedni kell a testsúly normalizálására, túlsúly esetén a fogyásra (azonban érdemes tartózkodni az energiabevitel túl erős korlátozásától, a drasztikus fogyókúrától is).
    • Rendszeres testmozgás heti 3-4 alkalommal (kardio- és izomerősítő edzés vegyesen), amely előnyösen hat a testsúlyra és az anyagcsere egészére, növeli a szövetek inzulinérzékenységét.

    Diagnosztizált betegek esetében fontos a betegség követése, a kontroll vizsgálatok rendszeres elvégzése (jellemzően a 3 pontos terheléses vizsgálat). Amennyiben az anyagcserezavar a laborértékek alapján változást mutat, szükség lehet a kezelés módosítására. Természetesen a terápiának ki kell terjednie az esetleges társbetegségek (PCOS, pajzsmirigyproblémák, magas koleszterinszint) kezelésére is.

    Amennyiben az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere következő fázisába lép át, elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés megkezdése. Célértékként minden kezelési fázisban a <7% HbA1C-érték szerepel. Terápiaváltás szükséges, ha az alkalmazott kezelés a kívánt vércukorszintet 3 hónap elteltével sem biztosítja.

    Olvasson tovább!

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőink: Dr. Rakk Erika, diabetológus, belgyógyász, endokrinológus;
    Aktualizálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
    További felhasznált irodalom: MDOSZ Táplálkozási Adadémia 2016. január

    Módosítva: 2019.11.13 18:35, Megjelenés: 2018.02.08 17:25
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Visszafordítható-e az inzulinrezisztencia?

    Az inzulinrezisztenciával járó állapot nagy arányban megelőzhető lenne, de akár vissza is fordítható gondos odafigyeléssel és teljes életmódváltással, orvosi felügyelet mellett.

    Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén

    A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok mind az inzulinrezisztencia tünetei, bár meglétük nem törvényszerű.

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

    Kontroll terheléses vizsgálatok inzulinrezisztencia esetén

    Az inzulinrezisztencia jellegzetes tünetei felhívják a figyelmet a kivizsgálás szükségességére. A diagnózis megszületése után sok páciensben felmerül a kérdés: Milyen gyakran kell majd vizsgálatra menni?

    Az inzulinrezisztencia diéta

    Az inzulinrezisztencia diéta alapelvei szerinti étrend kialakítása és a sportolás, illetve az ezekkel elért testsúlycsökkenés együttesen képezik az IR életmód kezelését. Megfelelő étrenddel az inzulinrezisztencia még visszafordítható folyamat.

    IR, PCOS, cukorbetegség: egyszerű és pontos az adiponektin szint vizsgálata

    A felsorolt betegségek gyanúja esetén, a terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta, hogy a korábbinál lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára kevésbé megterhelő vizsgálathoz elegendő egy vérvétel, és nem szükséges a sok esetben kellemetlen mellékhatásokat okozó cukoroldat elfogyasztása.

    A mozgásterápia szabályai inzulinrezisztencia esetén

    Manapság számtalan nő és férfi küzd inzulinrezisztenciával, melynek kezelésében igen nagy hangsúly van a megfelelő életmódon. Hogy az IR kezelésében milyen szerepet tölt be a mozgásterápia, arról Csontos Szabolcsot, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját kérdeztük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.