• Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika

    Az inzulinrezisztencia (IR) azt jelenti, hogy szöveteink a normálisnál kevesebb glükózt képesek felvenni, így jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Az inzulinrezisztencia nehezen felismerhető tüneteket okozhat, ugyanakkor egy egyszerű vérvétellel is kimutatható.

    Az inzulinrezisztencia téma cikkei

    1. Ez a cikk: Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése
    - Jelentése
    - Tünetei
    - Kivizsgálása
    - Kockázati tényezők
    - Kezelése
    2. Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén
    3. Az inzulinrezisztencia diéta

    Mit jelent az inzulinrezisztencia?

    Szerveink sejtjeinek jelentős része csak inzulin hatására képesek felvenni a működésükhöz szükséges glükózt. Inzulinrezisztencia esetében szöveteink az átlagosnál nagyobb mennyiségű inzulin jelenlétében képesek a megfelelő mennyiségű cukor hasznosítására.

    Az egészséges éhomi vércukorszint a 3.9-6.0 mmol/l határértékek között található. Az ennél magasabb érték már valamilyen kialakult szénhidrátanyagcsere zavarra, az esetek egy részében  cukorbetegségre utal, azt jelezve, hogy a sejtek nem képesek a működésükhöz szükséges glükóz felvételére. Az inzulinrezisztencia (IR) is ezen zavarok egy formája, ami azonban még nem feltétlenül jár a kialakult betegségre jellemző magas vércukorszinttel (ezért is nevezik a cukorbetegség előszobájának). Inzulinrezisztencia esetén ugyanis szervezetünk inzulinérzékeny sejtjei magasabb inzulinszint mellett még képesek a glükóz hasznosítására és így a vércukorszint határérték alatt marad.

    Hirdetés

    Ennek az az oka, hogy a szervezet a fokozott inzulintermeléssel egy ideig képes kompenzálni azt, hogy az inzulinérzékeny szövetek (izomszövetek, máj, zsírszövetek és az agy sejtjei) kevesebb glükóz felvételére képesek. Ezt az extra inzulinszükségletet a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek ß-sejtjei próbálják kielégíteni. Amíg a hasnyálmirigy több inzulint termel, a szénhidrát-anyagcsere zavara rejtve maradhat. Ez az állapot ugyanakkor nem tartható fenn hosszabb ideig, így mindenképp fontos az IR felismerése és életmódunk átalakítása a szövődmények megelőzése érdekében. Kezelés nélkül ugyanis a ß-sejtek csak egy bizonyos határig képesek kielégíteni az inzulinszükségletet, majd kimerülnek, és már nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására. Amikor ez megtörténik, kialakul a cukorbetegség.

    Az inzulinrezisztencia tünetei

    A betegség nehezen felismerhető, sok panasszal hozható kapcsolatba, ám egy-egy embernél a tünetek csak részben jelentkeznek. Az inzulinrezisztencia felismerését tovább nehezíti, hogy a jellemző panaszok nem specifikusak, azokat sok más betegség is okozhatja. A magas inzulinszint ugyanis jellemzően nem közvetlenül okoz panaszokat, hanem a vércukorszint és a női nemi hormonok befolyásolásán keresztül, hölgyek esetében progreszteronhiányt és ösztrogéndominanciát okozva. Különösen túlsúlyosak és nők esetében érdemes a nehezen meghatározható rendellenességek hátterében az IR-t keresni.

    Mindkét nemnél jellemző tünetek

    • Étkezések utén jelentkező fáradtság
    • Túlsúly
    • Pattanásos, zsíros bőr
    • Alvászavarok
    • Rossz közérzet
    • Fejfájás, migrén

    Nők esetében jellemző tünetek

    • Menstruációs zavarok (menstruáció előtti barnás pecsételő vérzés)
    • Fokozott szőrösödés
    • Fogantatás nehézsége, meddőség

    Férfiaknál jelentkező tünetek

    • Merevedési zavarok
    • Korai kopaszodás

    Az esetek többségében nem az inzulinrezisztencia tünetei adnak okot a kivizsgálásra, hanem szövődmény vagy társbetegség miatt derül rá fény. Az inzulinrezisztencia összefüggésben áll a szív-érrendszeri betegségekkel: a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel és ezáltal a trombózishajlammal. Az endokrinológiai problémák közül gyakran jár együtt a pajzsmirigy-alulműködéssel, tovább kiemelten fontos a policisztás ovárium szindrómával (PCOS) - illetve általában a progreszteron- és ösztrogénszinttel összefüggésbe hozható működési zavarokkal - való összefüggés. A PCOS által érintett nők döntő többsége inzulinrezisztenciában szenved, és gyakran épp a meddőség okának megállapítása során derül fény az anyagcserezavarra.

    Az inzulinrezisztencia és más betegségek, gyakori panaszok összefüggéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

    Az inzulinrezisztencia és más betegségek, gyakori panaszok összefüggéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben

    Részletek: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:r2ll7Vu3USAJ:https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/4021/inzulinrezisztencia-a-szenhidrat-haztartas-zavarai+&cd=8&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
    Az inzulinrezisztencia és más betegségek, gyakori panaszok összefüggéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

    Részletek: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:r2ll7Vu3USAJ:https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/4021/inzulinrezisztencia-a-szenhidrat-haztartas-zavarai+&cd=8&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
    Az inzulinrezisztencia és más betegségek, gyakori panaszok összefüggéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

    Részletek: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:r2ll7Vu3USAJ:https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/4021/inzulinrezisztencia-a-szenhidrat-haztartas-zavarai+&cd=8&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
    Az inzulinrezisztencia és más betegségek, gyakori panaszok összefüggéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

    Részletek: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:r2ll7Vu3USAJ:https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/4021/inzulinrezisztencia-a-szenhidrat-haztartas-zavarai+&cd=8&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

    Gyanú esetén elsősorban belgyógyász szakorvosokhoz lehet fordulni, ám a jellemző tünetek és társbetegségek sorkétűsége miatt gyakran endokrinológiai, diabetológiai vagy nőgyógyászati vizsgálat során derül fény rá.

    Kivizsgálása - inzulinrezisztenciára utaló értékek a laboreredményben

    Az inzulinrezisztencia vizsgálatához az éhomi (reggel éhgyomorra végzendő) vércukorszint mérése szükséges, amelyet laborban vérvétellel tudnak megállapítani. Mivel magas inzulinszint mellett a szervezetünk még képes a vércukor határértéken belül tartására, önmagában a vércukorszint nem jelzi megfelelően az inzulinrezisztenciát, hanem az inzulinszint mérése is szükséges. Az inzulin meghhatározás nem része a rutin vérképnek, ám bármely laborban elvégeztethető.

    HOMA index példa számítás

    Amennyiben a vércukorszint 5,2 mmol/l, az inzulin érték pedig 6,5 mIU/l, a HOMA index 5,2x6,5/22,5=1,5, azaz 2 alatti érték.
    Amennyiben a vércukorszint 5,8 mmol/l, az inzulin érték pedig 9,5 mIU/l, a HOMA index 5,8x9,5/22,5=2,4, amely  inzulinrezisztenciára utal.
    Tovább A vércukorszint jelentősége, mérési módszerei

    A betegség kifejezéséhez ezért az ún. HOMA indexet használják. A HOMA index az éhomi vércukorszit x éhomi inzulinszint / 22,5, azaz azt fejezi ki, hogy milyen magas inzulinszint mellett jelentkezik az adott vércukorszint. Amennyiben az így kiszámított érték 2 feletti, inzulinrezisztenciát jelent.

    Amennyiben önmagában a vércukorszint is az egészségesnél magasabb (6.0 mmol/l feletti) értéket mutat, már kialakult a cukoranyagcsere valamilyen stádiumú zavara, gyakran cukorbetegség.

    Nőgyógyászok és endokrinológusok különösen gyermekvállalás előtt javasolják a kivizsgálást. Részben azért, mert az inzulinrezisztencia akadályozhatja a teherbe esést, vagy sikeres fogantatás esetén hatással lehet a magzat egészségére.

    Stádiumok a szénhidrát anyagcsere zavaraiban

    Emelkedett éhomi vércukorszint állapotáról akkor beszélhetünk, ha az ismételt éhomi vércukormérések során a vénás vérben mért vércukor 6.1-6.9 mmol/l között van. Ez az állapot általában panaszmentes, azonban felismerése fontos, egyrészt mert diabétesz kialakulásához vezethet, illetve azért is, mert már ez az állapot is fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

    A csökkent glükóztolerancia (IGT) diagnózisa az ún. orális glükóztolerancia teszt segítségével állítható fel. A vizsgálat menete: a páciensnek előzetes kb. 10 órás éhezést követően, 75 g cukor tartalmú vizet kell elfogyasztania. Az első vércukormérés, még a teszt előtt, a második mérés pedig, 120 perccel a cukor elfogyasztása után történik. Fennállásáról akkor beszélhetünk, ha a 120 perces érték 7.8-11.1 mmol/l között mérhető.

    A harmadik stádium maga a cukorbetegség.

    Kockázati tényezők

    Általában az életkor előrehaladásával fokozódik az inzulinrezisztencia kockázata. Bár több nőt érint (becslések szerint több százezer hölgy lehet inzulinrezisztens ma hazánkban), férfiak körében is gyakori betegségnek számít.

    Kockázati tényezői között kiemelt jelentőséggel bír a testtömegindex (BMI) 27 feletti értéke, az elhízás. A szénhidrát-anyagcsere zavarát kutatások szerint a kóros tirozin aminosavak okozhatják, amelyek megzavarják a sejtek jelátvitelét, a tirozin pedig bizonyítottan a túlzott energiabevitel hatására keletkezik nagyobb mennyiségben. Inzulinrezisztens személyeknél gyakori a hasi vagy centrális elhízás (ún. alma típusú elhízás) és a részben a táplálkozási szokásokkal összefüggő magas trigliceridszint (hipertrigliceridémia) is. Fontos tényező a fizikai aktivitás mértéke is, azaz a kevés mozgás hatására fokozódik az IR esélye.

    Az inzulinrezisztencia kialakulása örökletes tényezőkkel is összefügg, ajánlott a kivizsgálás, amennyiben a családban van inzulinrizisztens vagy cukorbeteg. Bár az öröklődés szerepe nem elhanyagolható, az említett életmódbeli tényezőknek (étkezés, mozgás) nagyobb szerep jut az állapot kialakulásában.

    Az inzulinrezisztencia kezelésének lehetőségei

    Az inzulinrezisztencia tartós anyagcserezavar, nem múlik el magától, kezelés nélkül a panaszok és a szövődmények fokozódására kell számítani. Az inzulinszint normalizálásával a panaszok jelentősen csökkennek vagy megszűnnek, ám ezt követően is fontos a folyamatos kontroll és a megfelelő életmód fenntartása.  Az inzulinrezisztencia legfontosabb szövődménye az, hogy - kezelés nélkül - az esetek döntő többségében a hasnyálmirigy már nem képes az egyre növekvő inzulinigény kielégítésére, átalakul cukorbetegséggé.

    Inzulinrezisztencia kezelésére jelenleg nincsen Magyarországon törzskönyvezett gyógyszer, bár számos közlemény szerint hatékony a cukorbetegség kezelésében használt metformin alkalmazása. Tanulmányok szerint a metformin 31%-kal csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kutatók tapasztalták, hogy még ennél is hatékonyabb az életmód terápia, vagyis a megfelelő étrend és mozgás.

    Az inzulinrezisztencia az életmód megváltoztatását teszi szükségessé, a kezelés lényege az életmódterápia.

    • Figyelni kell az inzulinrezisztencia diéta szerinti étrend követésére, amelynek lényege a túlzott szénhidrát- és zsírbevitel mellőzése, illetve ezek egyenletes elosztásának biztosítása.
    • Törekedni kell a testsúly normalizálására, túlsúly esetén a fogyásra (azonban érdemes tartózkodni az energiabevitel túlzott korlátozásától, a drasztikus fogyókúrától is).
    • Fontos a rendszeres testmozgás heti 3-4 alkalommal (kardio- és izomerősítő edzés vegyesen), amely előnyösen hagy a testsúlyra és az anyagcsere egészére, növeli a szövetek inzulinérzékenységét.

    Életmódterápia - Hasznos linkek

    Diagnosztizált betegek esetében fontos a betegség követése, a kontroll vizsgálatok rendszeres elvégzése. Amennyiben az anyagcserezavar a laborértékek alapján változást mutat, szükséges lehet a kezelés módosítására.

    Jelenlegi ajánlás szerint az akut anyagcsere-kisiklással nem járó esetekben megengedhető az intenzív életmódkezelés önmagában, azaz nem szükséges gyógyszeres kezelés. Az életmódterápia elsősorban a fogyást, az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást jelenti. Az étrendkiegészítők közül előnyös hatású lehet a B-vitaminok családjába tartozó inozitol.

    Amennyiben az inzulinrezisztencia a szénhidrátanyagcsere következő fázisába lép át, elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés megkezdése. Célértékként minden kezelési fázisban a <7% HbA1C-érték szerepel. Terápiaváltás szükséges, ha az alkalmazott kezelés a kívánt vércukorszintet 3 hónap elteltével sem biztosítja.

    Ez is fontos Mikor mondható ki valakiről, hogy cukorbeteg?

    Bővebben Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    Szerzők: Dr. Rakk Erika diabetológus belgyógyász, endokrinológus; Dr. Borsi-Lieber Katalin
    További felhasznált irodalom: MDOSZ Táplálkozási Adadémia 2016. január
    Forrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2018.11.12 11:32, Megjelenés: 2018.02.08 17:25
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    A problémával érdemes orvoshoz fordulni. Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

    A prosztata vizsgálata

    A prosztata vizsgálata

    WEBBeteg összeállítás

    Fontos időben kiszűrni a daganatos elváltozást. Milyen vizsgálatok szükségesek?

    Végtagmentő applikáció segíti a megelőzést

    Az amputációk megelőzése érdekében jelent meg ingyenes telefonos alkalmazás egy magyar fejlesztés révén. Az új applikáció célja, hogy a veszélyeztetett embereknek segítsen elkerülni a cukorbetegség és a vénás keringési betegségek okozta szövődmények miatti esetleges végtag-amputációt.

    Új szűrőközpont teszi teljessé a békési cukorbeteg-ellátást

    Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója és Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója 2019. 04. 17-én megnyitották a Békés Megyei Neuropathia Centrumot.

    Kontroll terheléses vizsgálatok inzulinrezisztencia esetén

    Az inzulinrezisztencia jellegzetes tünetei felhívják a figyelmet a kivizsgálás szükségességére. A diagnózis megszületése után sok páciensben felmerül a kérdés: Milyen gyakran kell majd vizsgálatra menni?

    Az inzulinrezisztencia diéta

    Az inzulinrezisztencia diéta alapelvei szerinti étrend kialakítása és a sportolás, illetve az ezekkel elért testsúlycsökkenés együttesen képezik az IR életmód kezelését. Megfelelő étrenddel az inzulinrezisztencia még visszafordítható folyamat.

    A mozgásterápia szabályai inzulinrezisztencia esetén

    Manapság számtalan nő és férfi küzd inzulinrezisztenciával, melynek kezelésében igen nagy hangsúly van a megfelelő életmódon. Hogy az IR kezelésében milyen szerepet tölt be a mozgásterápia, arról Csontos Szabolcsot, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját kérdeztük.

    Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén

    A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok mind az inzulinrezisztencia tünetei, bár meglétük nem törvényszerű.

    Tudja meg, vajon önnél is fennáll-e az inzulinrezisztencia gyanúja!

    Napjainkban egyre több nő és férfi kapja kézhez a diagnózist, miszerint inzulinrezisztenciában szenvednek, melyet csak egy hajszál választ el a 2-es típusú cukorbetegségtől. Az alábbi teszt kitöltésével megtudhatja, mennyire valószínű önnél az inzulinrezisztencia kialakulása.

    Inzulinrezisztencia a nőgyógyász praxisában

    A cukorbetegség előszobája - röviden így jellemezhetnénk a szervezet szénhidrát-háztartásának azt a zavarát, amelyet szaknyelven inzulinrezisztenciának neveznek. Hogy pontosabban miről is van szó, arról Tekse István szülész-nőgyógyász főorvossal beszélgetünk, akinek praxisában ez a betegség gyakran fordul elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.