• Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika

    Az inzulinrezisztencia (IR) azt jelenti, hogy szöveteink a normálisnál kevesebb glükózt képesek felvenni, így több inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Nehezen felismerhető tüneteket okozhat, ugyanakkor egy egyszerű laboratóriumi vizsgálattal is kimutatható.

    A téma főbb cikkei

    1. Ez a cikk: Inzulinrezisztencia
    Jelentése, kialakulása
    Tünetei és társbetegségek
    Kivizsgálás, alboratóriumi vizsgálat
    Kockázati tényezők
    Kezelési lehetőségek
    2. Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén
    3. Az inzulinrezisztencia diéta

    Mit jelent az inzulinrezisztencia?

    Szerveink sejtjeinek jelentős része csak inzulin hormon hatására képesek felvenni a működésükhöz szükséges glükózt. Inzulinrezisztencia esetén szöveteink azonban az átlagosnál nagyobb mennyiségű inzulin jelenlétében tudják hasznosítani a működésükhöz megfelelő mennyiségű cukrot.

    Az egészséges éhomi vércukorszint a 3.9-6.0 mmol/l határértékek között található. Az ennél magasabb érték már valamilyen kialakult szénhidrátanyagcsere zavarra utal, azt jelezve, hogy a sejtek nem képesek a működésükhöz szükséges glükóz felvételére a vérből, így a vércukor szintje emelkedik meg. Az inzulinrezisztencia (IR) esetén szervezetünk sejtjei magas inzulinszint mellett még képesek a glükóz hasznosítására és így a vércukorérték határérték alatt marad.

    Szervezetünk a fokozott hormontermeléssel egy ideig megpróbálja kompenzálni azt, hogy az inzulinérzékeny szövetek (izomszövetek, máj, zsírszövetek és az agy) a receptorok károsodása miatt kevesebb glükóz felvételére képesek. Ezt az extra szükségletet a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek ß-sejtjei elégítik ki. Amíg a hasnyálmirigy több inzulint termel, addig az inzulinreceptorok csökkent érzékenysége és a szénhidrát-anyagcsere zavara rejtve maradhat, csupán a magas inzulinszint jelzi a problémát. Ez az állapot ugyanakkor nem tartható fenn hosszabb ideig, kezelés nélkül ugyanis a ß-sejtek csak egy bizonyos határig képesek kielégíteni a szükségletet, majd kimerülnek. Amikor ez megtörténik, megnő a vérben a glükózszint, kialakul a 2-es típusú cukorbetegség (ezért is nevezik az IR-t a cukorbetegség előszobájának).

    Az inzulinrezisztencia tünetei

    A betegség nehezen felismerhető, számos panasszal hozható kapcsolatba, ám egy-egy személynél a tünetek leggyakrabban csak részben jelentkeznek. Az inzulinrezisztencia diagnosztizálását tovább nehezíti, hogy a tünetek nem specifikusak (azokat sok más betegség is okozhatja), ráadásul látszólag különböző eredetű problémák formájában jelentkezik. Az inzulin magas szintje ugyanis nem közvetlenül okoz panaszokat, hanem a hormonháztartás (progreszteron, ösztrogén, tesztoszteron és más hormonok) befolyásolásán keresztül hat számos szervünk működésére. Különösen túlsúlyosak és nők esetében érdemes a nehezen meghatározható rendellenességek (pl. rendellenes menstruáció, hangulatváltozás, nehéz teherbeesés) hátterében az IR-t keresni.

    Hirdetés

    Mindkét nemnél jellemző tünetek

    • Étkezések utén jelentkező fáradtság
    • Túlsúly, eredménytelen fogyókúra
    • Pattanásos, zsíros bőr
    • Izzadás
    • Alvászavarok, idegesség, stressz
    • Rossz közérzet, esetleg depresszió
    • Fejfájás, migrén

    Nők esetében jellemző tünetek

    • Menstruációs zavar (menstruáció előtti barnás pecsételő vérzés, vérzés késik vagy elmarad)
    • Fokozott szőrösödés
    • Fogantatás nehézsége, meddőség

    Férfiaknál jelentkező tünetek

    • Merevedési zavar
    • Hajhullás, korai kopaszodás

    A gyakorlatban nem az inzulinrezisztencia tünetei adnak okot a kivizsgálásra, hanem szövődmény vagy társbetegség miatt derül rá fény. Az inzulinrezisztencia összefüggésben áll ugyanis a szív-érrendszeri betegségekkel: a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel és ezáltal a trombózishajlammal. Az endokrinológiai problémák közül gyakran jár együtt a pajzsmirigy-alulműködéssel, továbbá kiemelt a policisztás ovárium szindrómával (PCOS) való összefüggése. A PCO szindróma által érintett nők döntő többsége inzulinrezisztenciában szenved, és gyakran a meddőség okának kutatása során, egy nőgyógyászati vagy endokrinológiai vizsgálat alkalmával derül fény a PCOS háttérben álló anyagcserezavarra.

    Tájékozódjon a fenti endokrin betegségek tüneteiről is, vagy az IR és más betegségek, gyakori panaszok összefüggéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

    Gyanú esetén elsősorban belgyógyász szakorvosokhoz kell fordulni, ám a jellemző tünetek sokrétűsége miatt gyakran endokrinológiai, diabetológiai vagy nőgyógyászati vizsgálat során derül fény rá.

    Kivizsgálás - Laboreredmények értelmezése

    Az inzulinrezisztencia vizsgáltához az éhomi (reggel éhgyomorra végzendő) vércukorszint mérése szükséges, amelyet laborban vérvétellel tudnak megállapítani. Mivel magas inzulinszint mellett a szervezetünk még képes a vércukor határértéken belül tartására, önmagában ez a vizsgálat nem jelzi megfelelően az inzulinrezisztenciát, hanem az inzulinszint mérése is szükséges. Az inzulin meghatározás nem része a rutin vérképnek, ám bármely laborban elvégeztethető.

    HOMA index példa számítás

    Amennyiben a vércukorszint 5,2 mmol/l, az inzulin érték pedig 6,5 mIU/l, a HOMA index 5,2x6,5/22,5=1,5, azaz 2 alatti érték.
    Amennyiben azonban 5,8 mmol/l, az inzulin pedig 9,5 mIU/l, az eredmény 5,8x9,5/22,5=2,4, amely  inzulinrezisztenciára utal.
    Tovább A vércukorszint jelentősége, mérési módszerei

    A betegség kifejezéséhez az ún. HOMA indexet használják. A HOMA index az éhomi vércukorszit x éhomi inzulinszint / 22,5, azaz azt fejezi ki, hogy mennyi inzulin mellett jelentkezik az adott glükózérték. Amennyiben az így kiszámított érték 2 feletti, inzulinrezisztenciát jelent.

    Amennyiben önmagában a vércukorszint is az egészségesnél magasabb (6.0 mmol/l feletti) értéket mutat, már kialakult a cukoranyagcsere valamilyen stádiumú zavara, prediabétesz vagy cukorbetegség.

    Nőgyógyász és endokrinológus szakorvosok különösen családalapítási tervek, gyermekvállalás előtt javasolják a vizsgálatot. Részben azért, mert az inzulinrezisztencia akadályozhatja a teherbe esést, meddőséget okoz, vagy sikeres fogantatás esetén hatással lehet a magzat egészségére.

    Kockázati tényezők

    Általában az életkor előrehaladásával fokozódik az inzulinrezisztencia kockázata. Bár több nőt érint (becslések szerint több százezer hölgy lehet inzulinrezisztens ma hazánkban), férfiak körében is gyakori betegségnek számít.

    Rizikótényezői között kiemelt jelentőséggel bír a testtömegindex (BMI) 27 feletti értéke, az elhízás. Inzulinrezisztens személyeknél gyakori a hasi vagy centrális elhízás (ún. alma típusú elhízás) és a részben a táplálkozási szokásokkal összefüggő emelkedett trigliceridszint (hipertrigliceridémia) is. Fontos a fizikai aktivitás mértéke is, azaz a kevés mozgás hatására fokozódik az IR esélye.

    Az inzulinrezisztencia kialakulása örökletes tényezőkkel is összefügg, ezért ajánlott a vizsgálat elvégzése, amennyiben a családban van inzulinrizisztens vagy cukorbeteg személy. Kialaklulásában az öröklődés szerepe sem elhanyagolható, de az életmódbeli tényezőknek (étkezés, mozgás) nagyobb szerep jut.

    Az inzulinrezisztencia kezelésének lehetőségei

    Az IR tartós anyagcserezavar, nem múlik el magától, kezelés nélkül a tünetek és a szövődmények fokozódására kell számítani. Az elsőszámú szövődmény az, hogy - kezelés nélkül - a hasnyálmirigy már nem képes az egyre növekvő inzulinigény kielégítésére, átalakul 2-es típusú cukorbetegséggé. Az inzulinszint normalizálásával ugyanakkor a panaszok (pl. menstruációs problémák, túlsúly, bőr- és hajproblémák, fáradtság, alvás minősége, PCOS és meddőség) jelentősen csökkennek vagy megszűnnek, ám ezt követően is fontos a folyamatos kontroll és a megfelelő életmód fenntartása. 

    Inzulinrezisztencia kezelésére jelenleg nincsen Magyarországon törzskönyvezett gyógyszer, noha számos közlemény szerint hatékony a metformin alkalmazása. Tanulmányok szerint a metformin 31%-kal csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kutatók tapasztalták, hogy még ennél is hatékonyabb az életmódváltás, vagyis a megfelelő étrend és mozgás.

    A jelenlegi ajánlások szerint az akut anyagcsere-kisiklással nem járó esetekben megengedhető az intenzív életmód terápia önmagában, azaz nem szükséges gyógyszeres kezelés. Az életmódterápia elsősorban a fogyást, az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást jelenti. Ezekkel a módszerekkel javítható a szövetek inzulinérzékenysége, csökkenthető a hasnyálmirigy terhelése, megállítható a folyamat előrehaladása.

    • Figyelni kell az inzulinrezisztencia diéta szerinti étrend követésére, amelynek lényege a szénhidrát- és zsírbevitel csökkentése, illetve ezek egyenletes elosztásának biztosítása. Javasolható a dietetikus személyre szabott szaktanácsa is.
    • Törekedni kell a testsúly normalizálására, túlsúly esetén a fogyásra (azonban érdemes tartózkodni az energiabevitel túl erős korlátozásától, a drasztikus fogyókúrától is).
    • Rendszeres testmozgás heti 3-4 alkalommal (kardio- és izomerősítő edzés vegyesen), amely előnyösen hagy a testsúlyra és az anyagcsere egészére, növeli a szövetek inzulinérzékenységét.

    Életmódterápia - Hasznos linkek

    Az étrendkiegészítők közül előnyös hatású lehet a B-vitaminok családjába tartozó inozitol.

    Diagnosztizált betegek esetében fontos a betegség követése, a kontroll vizsgálatok rendszeres elvégzése (jellemzően a 3 pontos terheléses vizsgálat). Amennyiben az anyagcserezavar a laborértékek alapján változást mutat, szükség lehet a kezelés módosítására. Természetesen a terápiának ki kell terjednie az esetleges társbetegségek (PCOS, pajzsmirigy problémák, koleszterinszint) kezelésére is.

    Amennyiben az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere következő fázisába lép át, elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés megkezdése. Célértékként minden kezelési fázisban a <7% HbA1C-érték szerepel. Terápiaváltás szükséges, ha az alkalmazott kezelés a kívánt vércukorszintet 3 hónap elteltével sem biztosítja.

    Tovább

    Forrás: WEBBeteg.hu
    Szerzők:
    Dr. Rakk Erika diabetológus belgyógyász, endokrinológus; Dr. Borsi-Lieber Katalin
    További felhasznált irodalom: MDOSZ Táplálkozási Adadémia 2016. január

    Módosítva: 2018.11.12 11:32, Megjelenés: 2018.02.08 17:25
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket a visszér kialakulásának kockázatáról!

    Neuropátiára utaló jelek

    Neuropátiára utaló jelek

    Prof. Dr. Barkai László

    Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

    Alacsony kalóriájú receptek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek

    Minden 2-es típusú cukorbeteg vágya, hogy ne kelljen gyógyszert szednie, illetve a diabétesz rizikófaktorának számító súlyos betegségektől (stroke, veseelégtelenség, vakság, végtagvesztés) félnie. A legújabb kutatások szerint egy napi 800 kalóriás étrend betartásával és az ahhoz kapcsolódó fogyás segítségével 8-12 hét alatt a betegség visszafordítható állapotba hozható. Minél többet fogy, annál valószínűbb, hogy véget vethet az állapotának!

    Hányás, hasmenés cukorbetegeknél - Miért különösen veszélyes?

    Hogyan befolyásolja a hányás és hasmenés a vércukorszintet és a cukorbetegségre szedett gyógyszerek, inzulin hatását? Mit tehet a beteg annak érdekében, hogy elkerülje ezeket a következményeket? Mikor kell orvoshoz fordulnia?

    Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén

    A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok mind az inzulinrezisztencia tünetei, bár meglétük nem törvényszerű.

    Kontroll terheléses vizsgálatok inzulinrezisztencia esetén

    Az inzulinrezisztencia jellegzetes tünetei felhívják a figyelmet a kivizsgálás szükségességére. A diagnózis megszületése után sok páciensben felmerül a kérdés: Milyen gyakran kell majd vizsgálatra menni?

    Az inzulinrezisztencia diéta

    Az inzulinrezisztencia diéta alapelvei szerinti étrend kialakítása és a sportolás, illetve az ezekkel elért testsúlycsökkenés együttesen képezik az IR életmód kezelését. Megfelelő étrenddel az inzulinrezisztencia még visszafordítható folyamat.

    A mozgásterápia szabályai inzulinrezisztencia esetén

    Manapság számtalan nő és férfi küzd inzulinrezisztenciával, melynek kezelésében igen nagy hangsúly van a megfelelő életmódon. Hogy az IR kezelésében milyen szerepet tölt be a mozgásterápia, arról Csontos Szabolcsot, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját kérdeztük.

    Tudja meg, vajon önnél is fennáll-e az inzulinrezisztencia gyanúja!

    Napjainkban egyre több nő és férfi kapja kézhez a diagnózist, miszerint inzulinrezisztenciában szenvednek, melyet csak egy hajszál választ el a 2-es típusú cukorbetegségtől. Az alábbi teszt kitöltésével megtudhatja, mennyire valószínű önnél az inzulinrezisztencia kialakulása.

    Inzulinrezisztencia a nőgyógyász praxisában

    A cukorbetegség előszobája - röviden így jellemezhetnénk a szervezet szénhidrát-háztartásának azt a zavarát, amelyet szaknyelven inzulinrezisztenciának neveznek. Hogy pontosabban miről is van szó, arról Tekse István szülész-nőgyógyász főorvossal beszélgetünk, akinek praxisában ez a betegség gyakran fordul elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.