Kortizol (18:00)

Adatlap - Kortizol (18:00)

vér, vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A kortizol egy, a mellékvesék (külső rétege) által termelt hormon. A kortizol egy szteroid hormon, amely segíti a szervezetünk válaszkészségét a fizikális és érzelmi stressz helyzetekben, a vérnyomás szabályozásában és az étel emésztésében. A kortizol termelését és elválasztását az ACTH (adrenocorticotrop hormon) stimulálja, amelynek termeléséért az agyalapi mirigy (hypohysis) felelős. A hormon elválasztásának jellegzetes napi ingadozása van: kora reggel emelkedik, délelőtt 8 óra körül tetőzik és délutánra kezd csökkeni a szintje, éjfél körül a legalacsonyabb. Ez a napi (diurnalis ritmusnak nevezett) ingadozás változik, ha valakinek felborul a bioritmusa. Segít a Cushing-szindróma és az Addison-kór diagnózisában. Ha kóros értéket találnak további vizsgálatok szükségesek.

Előkészületek
Mivel a kortizol szintje napi ingadozást mutat, egy egyszeri kortizolszint meghatározásból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ezért egyéb eljárásokat alkalmaznak a napi összkortizol termelésének megítélésére. A 24 órán át gyűjtött vizelet kortizolszintjének vagy szabad kortizol szintjének meghatározást a napi összkortizol termelés megítélésére használják. Egy másik lehetőség a vérvétel, melyet célszerű délelőtt 8 óra körül levenni, amikor a legmagasabb a kortizolszint és még egyszer délután 4 órakor, amikor a vérben csökkent a szint. A mintavételt kérhetik esti pihenés alatt (éjfél körül), amikor a legalacsonyabb a szintje. A páciensnek a vérvétel előtt normálszintű (napi 2-3 gramm) sót tartalmazó étrendet kell biztosítani, valamint a vizsgálat előtt 10 – 12 órával éhgyomorral és megkímélt fizikai állapotban kell lennie.

Kortizol (18:00) normálérték:
55 - 331 nmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Kortizol (18:00) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel