Laktát (artériás vér)

Adatlap - Laktát (artériás vér)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vizsgálattal a laktát mennyiségét mérik a vérben. A laktát a tejsav ionos formája. Izomsejtekben, vörösvértestekben, az agyban és más szövetekben termelődik az anaerob energiatermelés során. Rendszerint kis mennyiségben a vérben is jelen van. A laktát vizsgálatot elsősorban hipoxia kimutatására, továbbá a hipoxia és laktacidózis súlyosságának megállapítására kérik.

Előkészületek
Karból vett vénás vagy artériás vérminta szükséges. Ha a betegnél nem áll fenn sürgős ellátást igénylő állapot, például anyagcsere-rendellenesség miatt kell kivizsgálásnak alávetnie magát, a laktát koncentrációk meghatározása előtt a betegnek 8-10 órán át nem szabad ennie, és nem szabad intenzívebb mozgást végeznie.

Laktát (artériás vér) normálérték:
1,0 - 1,8 mmol/l mmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Laktát (artériás vér) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A laktát koncentrációk bármely állapotban emelkedhetnek, amelyben a rendelkezésre álló oxigén mennyisége a szervezetben csökken (hipoxia), a laktát termelődés emelkedik, és/vagy a laktát kiürülése csökken. Ennek oka lehet a laktát lokális felhalmozódása az izmokban túlzott fizikai megterhelés miatt, vagy akár életveszélyes, szisztémás shock, szepszis esetén. A laktátszintek emelkedését okozhatják még mérgezések (szén-monoxid, etanol, etilénglikol, nitrit), diabéteszes ketoacidózis, bizonyos gyógyszerek (metformin, isoniazid).

Ha alacsonyabb...

Az idővel csökkenő koncentrációk a terápiás választ tükrözik és arra utalnak, hogy a kezelés jó irányban halad.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel