Haemoglobin (szabad)

Adatlap - Haemoglobin (szabad)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A haemoglobin a vörösvértestek alkotóeleme, az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős. A vizsgálat használható a vérszegénység és a polycythaemia (vörösvértestszám növekedése) súlyosságának meghatározására, vagy súlyos vérszegénységben segítségként vérátömlesztés szükségességének megállapításban.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A kar egyik vénájából vehetik a vért, esetleg gyermekek esetén ujjbegyből, míg csecsemőknél sarokszúrással is nyerető vérminta.

Haemoglobin (szabad) normálérték:
< 50 mg/l mg/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Haemoglobin (szabad) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A hemoglobinszint rendszerint emelkedik, ha a vvt-k száma nő. Normális feletti hemoglobinszintet okozhat a kiszáradás, a vvt-k túltermelődése a csontvelőben, súlyos tüdőbetegség. Erős dohányosok hemoglobinszintje magasabb a nem dohányzók hemoglobinszintjénél. Nagy magasságban élőkben is emelkedik a hemoglobinszint a vvt-k számának növekedése miatt.

Ha alacsonyabb...

A normális alatti hemoglobinszint vérszegénységhez vezethet, és legtöbbször az alábbiak okozhatják: vashiány, esetleg más vitamin vagy nyomelem hiánya (folsav-, B12-, B6-vitamin-hiány), a hemoglobin öröklött eltérései (sarlósejtes vérszegénység, thalassemiák), vörösvértestek más öröklött betegségei, májzsugor, a máj hegesedése, nagy mennyiségű vérzés, a vörösvértestek túlzottan gyors pusztulása, vesebetegség, más idült betegség, csontvelői elégtelenség, aplasztikus anaemia vagy a csontvelőt érintő daganatok. Idősek és gyermekek hemoglobinszintje kis mértékben alacsonyabb.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel