CRP

Adatlap - CRP

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A CRP vizsgálat segít felísmerni a gyulladásos folyamatot, a gyulladásos góc meglétét, és segítségével nyomon követhető a kezelésére adott válasz is. A C-reaktív fehérjét (CRP) a máj termeli, onnan választódik ki a véráramba. Egy fertőzés kezdetét követően néhány órán belül megemelkedik a szintje, ezért a vizsgálat különösen alkalmas a fertőzések nyomon követésére. A CRP vizsgálat nem eléggé specifikus egy adott megbetegedés diagnosztizálásához, inkább úgy tekinthető, mint a fertőzések és gyulladások általános markere.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

CRP normálérték:
Újszülöttek: < 15; egyéb esetben: < 5 mg/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön CRP szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A magas vagy folyamatosan emelkedő tendenciájú CRP érték általában heveny fertőzésre ill. gyulladásra utal. Azoknál, akiknél nincs gyulladás, a CRP koncentrációja általában kisebb, mint 10 mg/L. A legtöbb fertőzés és gyulladás 100 mg/L feletti CRP-szintet eredményez.

Ha alacsonyabb...

Ha a CRP-szint valakinek a vérében csökken, akkor ez azt jelenti, hogy javulás következett be, és a gyulladás mértéke csökkent. A 10 mg/L alatti CRP-szint általában azt jelenti, hogy a szervezetben klinikailag aktív gyulladás nincs. Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel