Globulin (gamma)

Adatlap - Globulin (gamma)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A globulinokat elektroforézissal választják külön, ezért több típusú fehérje alkot egy-egy csoportot. A gamma csoportba tartozik az IgG (fő immunglobulin; hosszú időre szóló immunitás), az IgM (a kezdeti válaszban szerepet játszó immunglobulin) és a C-reaktív fehérje (gyulladásos választ közvetítő). Egyik vagy másik növekedése/csökkenése az egész csoport (alfa, béta, gamma) emelkedését/csökkenését okozhatja.

Előkészületek
A vizsgálatot fehérje elektroforézis (ELFO) módszerrel végzik, amely a vérben vagy a vizeletben (random vagy 24 órás gyűjtött) található fehérjék különböző típusainak elkülönítésére szolgál. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Bizonyos gyógyszereket (aspirin, szteroidok, orális fogamzásgátlók, stb.) érdemes kerülni a vizsgálat előtt, erről érdeklődjön orvosánál.

Globulin (gamma) normálérték:
6 - 11 g/l v. 8 - 16 %

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Globulin (gamma) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Emelkedett értéket mutat krónikus gyulladásban, rheumatoid arthritis, szisztémás lupus erythematosus, cirrhosis, krónikus májbetegség, akut és krónikus fertőzés, friss immunizáció során. De emelkedett lehet Waldenström-féle macroglobulinaemia, myeloma multiplex, (MGUS) ismeretlen eredetű monoklonális gammopathia esetén is.

Ha alacsonyabb...

Csökkent értéket mutat különféle genetikai immunrendellenességekben és másodlagos immunhiányos állapotokban.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel