Foszfát - Gyermek 11 éves korig

Adatlap - Foszfát - Gyermek 11 éves korig

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A szérum foszfát koncentrációja függ a táplálékkal történő felvételtől, a belekből való felszívódástól, a vizelettel való kiválasztástól. A szervezet foszfáttartalmát a mellékpajzsmirigyben képződő parathormon szabályozza és ez szorosan függ a vér kalciumszintjétől. A foszfát alapvető szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében, és a sejtek életjelenségeinek szabályozásában. Csontjaink nagy mennyiségben tartalmaznak foszfátot, hidroxi-apatit kristály formájában. A foszfátkoncentráció mérése alapvető bizonyos csont- és endokrin betegségek diagnózisához.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Foszfát - Gyermek 11 éves korig normálérték:
1,04 - 1,92 mmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Foszfát - Gyermek 11 éves korig szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Magas foszfátszint lehetséges okai: dehidráció és hypovolaemia, hypoparaphyreosis (mellékpajzsmirigy alulműködés), krónikus veseelégtelenség, túlzott D-vitamin bevitel, májbetegségek, fokozott csontlebomlással járó betegségek (plazmocytoma, multiplex csontmetasztázis), akromegália, sarcoidosis. Krónikus veseelégtelenségben a magas foszfátszint a csontanyagcsere zavarához vezet.

Ha alacsonyabb...

Alacsony foszfátszint lehetséges okai: hiperparatireózis (méllekpajzsmirigy túlműködés), D-vitamin hiány, etanol mérgezés, szepszis, vese tubuláris betegségek, dialízis, hányás, hasmenés, egyes gyógyszerek (vizelethajtók,kortikoszteroidok), osteomalacia.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel