• A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

    Dr. Sarkadi Adrien
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien infektológus, Dr. Gál Mónika bőrgyógyász

    A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Különböző típusai a felelősek a közönséges szemölcsök, a condylomák (nemi szemölcsök) megjelenéséért, valamint igazolódott kiemelt szerepük a méhnyakrák kialakulásában. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton átadható kórképe, miközben a fertőzés ma már egy gyors teszttel kimutatható, a legveszélyesebb és leggyakoribb típusai ellen pedig létezik védőoltás.

    A humán papillomavírus (HPV, papillomaviradae) családon belül mintegy 170 típus ismert, melyek közül legalább 40 az intim területeken is tüneteket okozó kórokozó. Az egyes típusok más-más elváltozásokat okoznak és más szervek hámfelületén okozhatnak panaszokat.

    A HPV vírusok nem nemi úton terjedő típusai felelősek a vírusos szemölcsök többségéért, többnyire a tenyéren és a talpakon. A szexuális úton terjedő HPV érintheti a női külső nemi szerveket, valamint a hüvelyt és a méhnyakat, férfiakban a húgycsövet, a hímvessző és a herezacskók bőrét. Mindkét nemben előfordulhatnak a végbélnyílást és az azt övező régiót, továbbá (magatartásformáktól függően) szájüreget és a garatot érintő fertőzések is. A papillóma szó maga a bőrből kiemelkedő, hám eredetű jóindulatú tumorok orvosi elnevezése.

    A magas kockázatú víruscsoportok a nyálkahártyát, a bőr hámfelületét érintő daganatokat is kiválthatnak, míg az alacsony kockázatú típusok jóindulatú, ám hasonlóan fertőző és kellemetlen elváltozásokat, szemölcsöket eredményeznek testszerte. Mivel egy személynél jellemzően több vírustörzs is előfordul, illetve az okozott elváltozások között is előfordul átfedés, indokolt a HPV fertőzés tüneteinek általános felismerése, átfogó megelőzése.

    A HPV fertőzöttség tünetei

    A HPV nem feltétlenül okoz tüneteket, elsősorban férfiak esetében gyakori a tünetmentesség. Magyarországon a vizsgált fiatal felnőttek 70 százalékánál kimutatható a HPV, ám a hordozók nagyobb része tünetmentes. A HPV nem jár a vírusfertőzések többségénél jellemző lázzal, sem fájdalommal. A fertőzést számos esetben néhány hónap alatt legyőzi szervezetünk immunrendszere és észrevétlenül múlik el, még lappangó állapotban. Tünetek elsősorban az immunrendszer meggyengülése esetén (betegség, stressz, dohányzás) jelentkeznek.

    Hirdetés

    Amennyiben kialakulnak a HPV tünetei, jelentkezhet a vírus típusától függően:

    • Vírusos szemölcs - a tenyerek, talpak szemölcsei, futószemölcs
    • Condyloma (vagy magyaros írásmóddal kondilóma) - jóindulatú nemi szemölcs mindkét nem esetében.
    • Cervikális diszplázia - a méhnyakrák rákmegelőző állapotának tartott, még jóindulatú méhnyak hámelváltozás.
    • Méhnyakrák vagy egyéb hámszövetet érintő rosszindulatú elváltozás

    Nők esetében okozhat híg hüvelyi folyást a fertőzés, ám ez nem specifikus tünet, nem hívja fel egyértelműen a vírusra a figyelmet. Szűrővizsgálat elvégzése nélkül elsősorban akkor igazolódik a fertőzöttség, amikor a beteg az intim területeken tapasztalt szemölcsök panaszával fordul orvoshoz, vagy egy nőgyógyászati citológiai vizsgálat mutat ki - panaszokkal még nem feltétlenül járó - szövettani elváltozást.

    A vírus továbbadása, az újbóli fertőzések kialakulása miatt a gyakori tünetmentesség ellenére komoly egyészségügyi kockázatot jelent a HPV. A korábbi tünetmentesség nem jelenti azt ugyanis, hogy a fertőzés (akár a többszöri fertőződés) később sem jár következményekkel. A vírust lappangó állapotban, tünetek hiányában is kimutató HPV gyorsteszt elvégzéséhez keresse (bőrgyógyász, nőgyógyász, infektológus) orvosát.

    Ez is fontos lehet Mi okozhatja még a panaszomat? További nemi betegségek (gonorrea, szifilisz, stb.)

    A HPV által okozott jóindulatú hámelváltozások

    Condyloma acuminatumA HPV vírusok egy csoportja jóindulatú szemölcsöket okoz a bőrön és a nyálkahártyákon, ezek jelenthetik a fertőzés legfőbb tünetét. Az úgynevezett Condyloma acuminatum a nemi régiók egyik leggyakoribb hámbetegsége, mely a tünetek fennállásának idejétől, a betegség előrehaladottságától függően megjelenhet 1-1 apró, alig látható, enyhén fájdalmas, szúró érzést kiváltó bőrfüggelkként, de gyakran gyors növekedése és terjedése következtében karfiolszerű, tömeges csoportokban kialakuló, kifejezetten érzékeny szemölcsökként is észlelhető, mivel a vírus az érintett régió hámsejtjeiben szaporodik, azokat fokozott osztódásra készteti.

    Férfiakon leggyakrabban  a makk környékén, nők esetében általában a kisajkak belső felszínén jönnek létre, de máshol is kialakulhatnak. Különböző szexuális magatartásformákból eredően ritkábban a száj-garat régióban is jelentkezhet szemölcs.

    A közönséges, tenyereken és talpakon megjelenő szemölcsöket is és a futószemölcsöket szintén egyes HPV vírusok okozzák, ezek ugyanakkor nem okoznak panaszokat az intim területeken.

    A diagnózis rendszerint a klinikai megjelenésen alapszik, de sor kerülhet a hordozott vírus típusának meghatározására is.

    Mi a különbség a HPV szemölcse és a nemi herpesz között?

    A két víruscsalád tagjai viselkedésük szempontjából közel állnak egymáshoz, hiszen mindannyian a szervezet bizonyos sejtjeiben megbújva hosszantartó tünetmentes lappangást okoznak, majd bizonyos idő elteltével megjelenhetnek típusos klinikai tüneteik, melyek túlnyomórészt a bőrt és a nyálkahártyákat érintik. A herpesz tüneteivel ellentétben a HPV által okozott szemölcsök nem hólyagos jellegűek, a bőrön, nyálkahártyán kis nyélen, szőlőfürt- vagy karfiolszerűen csüngő bőrfüggelékek formájában hetekig, hónapokig növekednek. A rövid időn belül várható spontán gyógyulás esélye sokkal kisebb. A HPV jelentőségét hangsúlyozza továbbá, hogy rosszindulatú hámelváltozások kialakulásában is kiemelkedő szerepet jászik.

    Bővebben

    A HPV terjedése

    A fertőzés átvitelének feltétele a közvetlen bőr-bőr, bőr-nyálkahártya kontaktus, melyre nagyrészt nemi együttlétek során adódik lehetőség, de hétköznapi kontaktussal sem kizárt az átadása (bőrfelületek érintkezése, közös tárgyhasználat, pl. törölközőhasználat).

    A partner megfertőzése tünetmentes hordozó állapotban is megtörténik. Esetenként az átadó fél nem is tud betegségéről, mivel nála még nem okozott elváltozásokat a vírus. A HPV lappangási ideje igen hosszú, 3-8 hónap is lehet, így könnyen továbbadható és elkapható a fertőzés.

    Előfordulhat az is, hogy a korábban condylomával kezelt beteg tünetmentes periódusában adja át partnerének a hordozott HPV-t. A látható elváltozások kezelése ugyanis nem szünteti meg a vírus hordozását, így a korábban kezelt beteg továbbadhatja fertőzést és nála is kiújulhatnak a tünetek.

    A HPV átadásától az esetek jelentős hányadában nem véd az óvszer alkalmazása sem (bár csökkenti a terjedés esélyét). A vírus bőrön való előfordulása ugyanis nem feltétlen korlátozódik az óvszer által fedett területekre illetve a hüvelyre, hanem a nemi szervek környezetében is megtalálhatóak és fertőzőképesek.

    A spontán gyógyulás bizonytalan

    HPV-fertőzés esetén spontán gyógyulás előfordulhat, ami az immunrendszer aktuális állapotától függően következhet be. Minden esetben az egyéni immunsajátságokhoz kötött a lehetőség, ezért nem állapítható meg egy egységes időtartam, amely alatt várható lehet az esetleges gyógyulás. Egyesek minden kezelés nélkül sem hordoznak tovább 2-3 hónapnál a HPV-t, más esetekben az összes rendelkezésre álló kezelés bevetésének ellenére is újra és újra pozitív a vizsgálat eredménye.

    Ennek alapján bár nem kizárt, hogy egy fertőzött észrevétlenül és panaszok nélkül átvészeli a fertőzést, ám védőoltás nélkül valószínű az ismételt fertőzés kialakulása, továbbadása más személyek számára és/vagy a condylomák illetve a rosszindulatú hámelváltozások (elsősorban a méhnyakrák) későbbi kialakulása. A vírus széles körű elterjedtsége és a kialakuló szövődmények súlyossága miatt abban az esetben is javasolt tehát komolyan venni a HPV-t, ha egy adott egyénnél egy fertőzés korábban nem okozott elváltozásokat és spontán gyógyulás következett be a szervezet immunreakciója eredményeként.

    A legveszélyesebb szövődmény: a méhnyakrák

    A humán papillomavírus családon belül modern csoportosítás szerint elkülöníthetünk egy "magas kockázatú" kategóriát, amely tagjainak hordozása jelentősen megnöveli a méhnyakrák kialakulásának valószínűségét a hordozó egyénben. Elsősorban a vírus 16-os és 18-as típusai felelnek a méhnyakrákos esetek döntő többségéért. Ismert, hogy a rosszindulatú méhnyakhám elváltozások több mint 90%-a e magas rizikót jelentő típusok valamelyikének hordozásával áll kapcsolatban, a tartós vírushordozás nagy eséllyel méhnyakrákot okozhat.

    Kutatások szerint a méhnyakrák mellett a HPV összefügg a péniszdaganattal, valamint mindkét nem esetében kimutatták a vírus szerepét a szájüregi daganatok és a torokrák kialakulásában.

    Bővebben

    Hogyan kezelhető a HPV?

    A HPV fertőzés kezelése az általa okozott betegség típusán, tüneteinek súlyosságán és kiterjedtségén alapszik. Ez elsősorban az elváltozások kezelését jelenti, amely azonban nem jelenti a vírushordozás megszűnését. Az elváltozások kezelése mellett bizonyos esetekben célba vehető maga a hordozás megszüntetése is, akár tünetmentes állapotban.

    Az elváltozások kezelésével a megjelenési területtől függően több szakterület foglalkozik. A nemi HPV diagnosztizálását és kezelését rendszerint nőgyógyász illetve urológus szakorvos végzi el, a bőrön lévő szemölcsöket bőrgyógyász távolítja el. Egyes esetekben, tartós vírushordozás esetén érdemes infektológushoz fordulni.

    Javasolt a kisebb szemölcsök mielőbbi kezelése. A jóindulatú növedékek apróbb változatainak esetében érdemes a gyógyszertári forgalomban is hozzáférhető, különböző kémiai vagy toxikológiai hatáson alapuló ecsetelőkkel (podofillotoxin, ecetsav) történő kezeléssel próbálkozni. Az ecsetelőket a szemölcsök elhalásáig, lehullásáig kell alkalmazni. Elérhetők különféle kenőcs formátumú, helyileg alkalmazandó ún. immunmódosító (imiquimod) szerek is vényköteles formában.

    Nagyobb kiterjedésű, nagyobb fájdalommal járó, esetleg csoportosan előforduló növedékek esetén megfontolandó bőrgyógyászati, sebészi beavatkozásra bízni a szemölcsök eltávolítását. Erre szintén változatos technikai háttér szolgáltat lehetőséget: fagyasztásos módszer, elektro-sebészet, az elváltozás lekaparása éles kanálszerű eszköz segítségével, kimetszés, lézeres műtét.

    Fontos hangsúlyozni, hogy a szemmel látható elváltozás eltávolításával, a sebhely gyógyulásával a HPV hordozása nem szűnik meg, nagy esély van a vírus tünetmentes jelenlétére és a bőrnövedékek későbbi, ismételt megjelenésére. A kiújulás megelőzéséhez rendszeres ellenőrzés szükséges, hiszen a beavatkozáskor még tünetmentes helyeken is lehetnek befertőződött sejtek. A vírushordozás megszüntetésére az általános vírusellenes immunvédekezést serkentő, szájon át alkalmazható készítmények (isoprinosine) alkalmazhatóak, melyeket hosszútávú kúrában, orvosi vénnyel és kontroll mellett alkalmazhatunk.

    A már kialakult diszplázia vagy a méhnyakrák kezelése külön nőgyógyászati, sebészeti vagy onkológiai ellátást igényel.

    A HPV kezelésének befejeződéséig ne éljünk szexuális életet partnerünk egészsége érdekében.

    A HPV-fertőzés megelőzése

    Ma már hazánkban is hozzáférhetőek változatos összetételű, a magas rizikójú típusok különböző kombinációit tartalmazó oltóanyagok. Sőt, a HPV elleni védőoltás néhány éve része a magyar általános iskolás gyermekek oltási rendszerének, szabadon választható és ingyenesen igényelhető vakcina formájában. Az adott oltás a magas rizikójú típusok (16, 18) ellen nyújt védelmet, az oltási rendet betartva hosszú távon biztosítja az ellenálló képességet az oltott egyén számára a legveszélyesebb szövődmény, a méhnyakrák ellen. Minden tapasztalat azt erősíti meg, hogy a vakcina biztonságos és hatékony. A védőoltás egyelőre lányok számára igényelhető ingyenesen, ám szakemberek kiterjesztenék a programot fiúkra is.

    A védelmet érdemes a nemi élet megkezdése előtt kialakítani, ám a vakcina későbbi életkorban, felnőttként is eredményes. Ezzel kapcsolatosan háziorvosa vagy bőrgyógyász illetve infektológus szakorvos tud tájékoztatást adni.

    A fertőzés elkerülésének fontos része lehet a monogám életmód, továbbadásának megelőzéseként pedig a szexuális élettől való tartózkodás. Ahogy fentebb kifejtettük, az óvszer használat HPV esetén kevésbé hatékony megelőzési mód, mint más nemi betegségeknél.

    Ezek a cikkek is fontosak

    Gyakori kérdések

    Dr. Sarkadi Adrien infektológus

    Dr. Gál Mónika bőrgyógyász

    Forrás: WEBBeteg
    Szerzők:

    Dr. Sarkadi Adrien infektológus
    ;
    Dr. Gál Mónika bőrgyógyász

    Módosítva: 2019.05.09 17:13, Megjelenés: 2019.05.09 17:13
   • Cikkajánló

    Diabéteszes neuropátia

    Diabéteszes neuropátia

    Prof. Dr. Barkai László

    A cukorbeteg útja a neuropátia felismeréséhez és kezeléséhez, illetve megelőzéséhez.

    Migrén

    Migrén

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Mikor javasolt megelőző kezelés a migréneseknek? Milyen lehetőségek vannak?

    A Polio Világnap tanulsága, üzenete

    Járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) vagy Heine-Medin-kór a neve annak a poliovírus (az enterovírusok közé tartozik) fertőzés okozta betegségnek, ami az 1940-50-es években világszerte, így Magyarországon is sok áldozatot követelt. A központi idegrendszert támadó vírus gyulladást okoz, minden századik betegnél pedig - a gerincvelőben lévő mozgató idegsejtek elhalása miatt - bénulást is. A ma is velünk élő betegek közül sokan kerekesszékben töltik napjaikat. Az érintettek évente, egy kiemelt napon (október 24.) találkozót tartanak.

    Törekedni kell a helyes antibiotikumhasználatra

    Törekedni kell a helyes antibiotikumhasználatra az egészségügyi ellátás során, és ebben mind a lakosságnak, mind pedig a szakembereknek nagy szerepük és felelősségük van - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.

    A HPV elleni védőoltás

    A HPV vírussal kapcsolatban folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a HPV a méhnyakrák kórokozója, amely ellen napjainkban már létezik védőoltás. A HPV elleni oltás beadása széles körben javasolt: ideális esetben a szexuális élet megkezdése előtt, de később is minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott.

    HPV-fertőzés férfiaknál

    A HPV-fertőzéssel kapcsolatos figyelem rendszerint a nőkre irányul, annak ellenére, hogy a férfiak sem csak a fertőzés továbbadásában érintettek, hiszen esetükben is számos egészségügyi problémát okozhat a HPV.

    A HPV szűrése - a HPV-tesztek típusai

    HPV vírus hordozásával kapcsolatos szűrésre és teszt elvégzésére leggyakrabban abban az esetben kerül sor, ha a nőgyógyászati citológiai leletben rendellenes megjelenésű sejteket írnak le, amelyek felvetik rákmegelőző állapot lehetőségét a sejttani vizsgálat során.

    Nemi és egyéb HPV vírusok - A HPV vírusok típusai

    A HPV vírusok családja mintegy 170 különböző típusú vírust foglal magában. Minden HPV-típus kifejezetten fertőző, az átadáshoz közvetlen kontaktus szükséges, azonban eltérőek az egyes vírusok által okozott elváltozások: a közönséges tenyéri vagy talpi szemölcs nem okoz nemi szemölcsöket vagy rosszindulatú elváltozást az intim régiókban.

    A hüvely daganatai

    A női nemi szervekben is kialakulhatnak egyaránt jó- és rosszindulatú daganatok. A jóindulatú daganatok általában tünet- és panaszmentesen növekednek, melyeket általában a beteg nem is vesz észre. A rosszindulatú elváltozások esetében már erős fájdalomérzet, vérzés és áttétek is jelentkezhetnek.

    HPV-fertőzés - Törölköző útján is elkapható!

    A humán papillomavírus-fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Leggyakrabban a 25 év alatti, szexuálisan aktívak körében fordul elő. Minden szexuálisan aktív nőnél fennáll a rizikója annak, hogy olyan daganatkeltő humán papillomavírussal fertőződik, amely a későbbiekben méhnyakrákot okozhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.