Fehérvérsejtszám

Adatlap - Fehérvérsejtszám

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A fehérvérsejt- (FVS) szám vizsgálata megmutatja a FVS-ek számát egy adott vérmintában. A FVS-ek a csontvelőben képződnek, védik a szervezetet a fertőzésekkel szemben és segítik az immunválaszt. Fertőzések fellépésekor a FVS-ek megtámadják és elpusztítják a fertőzést okozó baktériumot, gombát vagy vírust. A FVS-szám-vizsgálatot gyanítható fertőzések és leukémiák jelenlétének megerősítésére alkalmazzák. Segítséget nyújt még a szervezet kezelésre adott válaszának és a csontvelő működésének figyelemmel kísérésében.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A kar egyik vénájából vehetik a vért, esetleg gyermekek esetén ujjbegyből, míg csecsemőknél sarokszúrással is nyerető vérminta.

Fehérvérsejtszám normálérték:
4,8 - 10,8 G/

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Fehérvérsejtszám szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Az emelkedett FVS-számot leukocitózisnak nevezik. Ez bakteriális fertőzés, gyulladás, leukémia, sérülés vagy stressz következtében alakulhat ki. A terhesség utolsó hónapja és a szülés magasabb FVS-számmal párosulhat.

Ha alacsonyabb...

A csökkent FVS-számot leukopéniának nevezik. Ennek is több oka lehet, okozhatja például: kemoterápia, sugárterápia vagy az immunrendszer betegségei (HIV-fertőzés). A különböző csontvelő rendellenességek, B-12 vitamin- és folsav hiány, májbetegségek, lépmegnagyobbodás is okozhatnak alacsony fehérvérsejt számot.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel