Médiatár

Asztma infografika

Asztma infografika

Az asztma rohamokban jelentkező nehézlégzés. Két típusa van; a hörgőasztma és a szívasztma. A hörgőasztma többnyire éjjel, de a nap bármely szakaszában jelentkezhet, főleg a kilégzés nehéz. Asztmás roham alatt a hörgő izomzata görcsösen összehúzódik, a levegő be- és kijutása akadályozott.
Irritábilis bél szindróma (IBS) infografika

Irritábilis bél szindróma (IBS) infografika

Az irritábilis bél szindróma (IBS) Magyarországon népbetegségnek tekinthető, ugyanis a lakosság körülbelül 15-20 százaléka szenved a tünet-együttestől. A fiatalabbaknál és az idősebb korosztálynál egyaránt jelentkezhetnek az IBS tünetei, azonban a nőknél jellemzőbb a kialakulásuk.
A nyitott gerinc típusai

A nyitott gerinc típusai

A képen a velőcsőzáródási rendellenességek ülönböző súlyosságú formái láthatók. A velőcsőzáródási zavaroknak számító fejlődési rendellenességekről van szó, amikor a csigolyaívek záródási zavara miatt különböző súlyosságú "sérvekkel" születik a kisbaba.
Mit tegyünk, ha valaki elájult?

Mit tegyünk, ha valaki elájult?

Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Az ájulás leggyakoribb tünete a sápadt bőr, gyengeség, szédülés, émelygés. Ezt imbolygás és legvégső esetben összeesés követi.
Tények a színtévesztésről

Tények a színtévesztésről

Magyarországon 400 ezer színtévesztő él. Alapvetően férfiaknál előforduló probléma, de okozhatja glaukóma, diabétesz vagy baleset is. Egy normál színlátó 100 árnyalatot tud megkülönböztetni, míg egy színtévesztő átlagosan 20-at.
EKG felhelyezése

EKG felhelyezése

Az EKG vizsgálat során a páciensre először a végtagi elvezetéseket, majd a mellkasi elektródokat helyezik fel, sorban V1-től V6-ig.
Védekezzünk a hideg időjárás ellen

Védekezzünk a hideg időjárás ellen

A hőmérséklet változása, illetve a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket. A hideg negatív hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Ha tartósan fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez, akkor ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.
Séta segítővel

Séta segítővel

Hogyan, milyen módon segíthetünk a rászorultnak a sétálásban? Kiderül, milyen testtartásban érdemes végrehajtani a különböző mozdulatokat, annak érdekében, hogy minél hatékonyabb legyen a segítségnyújtás. Fontos a szakszerű támasztás, fogás, melyet a videónkban részletesen bemutatunk.