ALT - Felnőtt

Adatlap - Alanin aminotranszferáz (ALT) - Felnőtt

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A GPT (glutamát-piruvát-transzamináz, alanin-aminotranszferáz) egy enzim, amely főként a májban található; kisebb mennyiségben még előfordul a vesékben, szívben és az izmokban. A GPT-teszt segítségével kimutatható a májsejtek károsodása. A GPT-értékeket általában összehasonlítják más enzimszintekkel, úgymint az alkalikus foszfatázéval (ALP) és az aszpartát-aminotranszferázéval (GOT), ez segít meghatározni, hogy a májbetegségnek milyen formája van jelen.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Az erős izommunka, fizikai sportok, bizonyos gyógyszerek emelhetik a GPT-aktivitást.

Alanin aminotranszferáz (ALT) - Felnőtt normálérték:
< 40 U/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Alanin aminotranszferáz (ALT) - Felnőtt szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A GPT-t gyakran használják a májbetegségek kezelésének a monitorozására. A nagyon magas (több, mint 10x magasabb) GPT-szint általában akut vírusos májgyulladásra utal. Akut májgyulladásban a GPT-szint általában magas marad, de később (kb. 3-6 hónap) visszatér a normál szintre. A GPT-szint általában nem olyan magas vagy ingadozó értéket mutat krónikus májgyulladásban.

Ha alacsonyabb...

Normál körülmények között a GPT szintje a vérben alacsony. Néhány májbetegségben (Epeút elzáródás vagy májzsugor), ill. a májdaganatok bizonyos típusai esetén a GPT lehet akár normális is.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel