Széklet vér Weber

Adatlap - Széklet vér Weber

székletvizsgálat

Mikor végzik?
A székletvér vizsgálat (Weber-teszt) a vastagbélrák szűrésének egyik módszere, de fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a vastagbélrák következtében lehet vér a székletben. A vérszegénység okainak felderítésében is fontos, mivel a tápcsatornai rejtett (okkult) vérzések - nyelőcsőgyulladás, gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomor- vagy nyombélfekély, vastagbél-daganatok - általában hosszan tünetmentesek lehetnek, de végül vérszegénységet okoznak.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Bizonyos esetekben elrendelhetik a Weber-diétát, melynek az a célja, hogy hemoglobinmentes étrend révén el?segítse a széklet vérvizsgálatát. Ajánlott élelmiszerek például: tej, tejtermékek, tojás, gabonafélék, cukor, zsír, margarin, burgonya, tök, karfiol, karalábé, spárga, gyümölcsök. Tiltott élelmiszerek, nyersanyagok: hús, húskészítmények, felvágottak, vér, bels?ségek, szárnyasok, halak.

Széklet vér Weber normálérték:
0

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Széklet vér Weber szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A székletben megjelenő vér a bélrendszerből származik. A felső szakaszokból származó vér megemésztődik és feketére festett székletként, ún. szurokszékletként (melaena) távozik. A végbélből származó vér pedig friss, piros színű, és a kis mennyiségű vér nem okozza a széklet elszíneződését. A vérzés oka lehet: fekély, polip, bélgyulladás, Crohn-betegség, szájüregi vérzés, vastagbélrák, aranyér.

Ha alacsonyabb...

Egészséges székletben nincsen vér.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel