• A hirtelen kialakuló zavartság okai

    Szerző: WEBBeteg.hu - Dr. Lesznyák Judit

    A hirtelen kialakuló zavartság olyan ijesztő tünet, melyet minden esetben érdemes komolyan venni, és a lehető leggyorsabban felderíteni a lehetséges kiváltó okot. Természetesen nem kell mindig a legrosszabbtól tartani, hiszen olykor banális okozói is lehetnek, mégis - mivel a zavartság mindig a központi idegrendszer érintettségét jelenti - azonnali közbeavatkozást igényel.

    A zavartság jelentkezhet az illető magatartásának, beszédének megváltozásával. Sokan ilyenkor elvesztik térbeli-időbeli orientációs készségüket (nem tudnak pontosan válaszolni olyan egyszerű kérdésekre, mint például: Milyen nap van ma? Hol vagyunk most? Milyen évszak van?). Esetenként a beteg beszéde válik összefüggéstelenné, csapong a témák közt, de akár a szavak sorrendiségének vagy az adott mondat értelmének elvesztése is jelentkezhet.

    Esetenként olyan mélységű az állapot, hogy a legrégebben „kódolt” információk (az illető neve, legközelebbi rokonok nevei, születési dátumok) is elvesznek. Ilyenkor joggal feltételezhetjük, hogy a probléma igen nagy.

    Hirdetés

    A zavartság mellé (sokszor csak bizonyos idő elteltével) a háttérben fennálló kórokra jellemző egyéb tünetek is társulnak, például (a teljesség igénye nélkül):

    • ideggyógyászati kórképekben bénulás, fejfájás, érzészavarok,
    • mérgezéseknél emésztőrendszeri tünetek,
    • pszichiátriai kórképeknél agresszió,
    • alacsony vércukorszintnél kézremegés, izzadás.

    Ezek az egyéb panaszok sokat segíthetnek a vizsgáló orvosnak a pontos diagnózis megalkotásának, és ezzel a célzott terápia beállításának folyamatában.

    Mérgezések mint a zavartság gyakori okai

    Zavartsághoz igen gyakran vezethetnek a különböző mérgezések: vegyi anyagok, alkohol, gombamérgezés, szénmonoxid stb.

    Fontos lehet!

    Túlzásba vitt alkoholfogyasztás esetén viszonylag egyszerű a kórisme, hiszen az alkoholszag és a környezet sokat segíthet. Vigyázat! Laikusok az eszméletlen cukorbetegből áradó acetonos szaggal könnyen összekeverhetik az alkoholszagot! Emellett a különféle gázok, gőzök belégzése (ragasztóanyagok, szén-monoxid vagy szén-dioxid) vezethet zavartsághoz, így a tünet észlelése esetén - hacsak az teljességgel nem kizárható - mindenképpen érdemes alaposan átszellőztetni a helyiséget.

    Gyógyszermérgezés - Bizonyos gyógyszerek bevétele, kombinációja, túlzásba vitt fogyasztása is okozhat tudatzavart, így érdemes az ezzel kapcsolatos óvintézkedéseket is megtenni (a beteg környezetének átvizsgálása, információgyűjtés a szedett készítményekkel kapcsolatban).

    Ideggyógyászati kórképek

    A hirtelen kialakuló zavartság hátterében igen sok esetben a központi idegrendszer valamilyen okból megváltozott működése, működési zavara áll. Az ideggyógyászati eredetű zavar mellé szinte minden esetben egyéb, súlyos idegrendszeri tünetek (bénulás, érzészavar, fejfájás, szédülés stb.) is társulnak, amelyek elősegíthetik a mihamarabbi diagnózis felállítását.

    Fontos lehet!

    Agyvérzés - A stroke tipikus jele a zavartság, memóriavesztés, amelyhez erős fejfájás és tipikus tünetként az arc és a végtagok egy oldalon kialakuló gyengesége vagy bénulása is társul. Stroke gyanúja esetén azonnal hívjon mentőt!

    Migrén - A migrénben szenvedők jól tudják, hogy a fejfájásos rosszullétet megelőzheti egy változó ideig tartó úgynevezett migrénes aura, mely súlyosabb formájában neurológiai góctünetekkel, köztük akár enyhébb zavartsággal is járhat. Azonban a migrénes aura keretein belül fellépő zavartság magától szűnik, maximum 1 óra alatt.

    Napszúrás - Zavartsághoz vezethet a fejet ért hőártalom, a napszúrás. Napszúrás során a fejet közvetlenül érő hőártalom ingerli az agyhártyát, mely nyomást fejt ki a környezetére, s ez vezet az ideggyógyászati tünetek kialakulásához.

    Demencia, agydaganat - Jelentkezhet egy hosszabb ideje fennálló, folyamatosan előrehaladó kórkép hirtelen megnyilvánulásaként is. Ez utóbbira példa lehet az agydaganat, vagy az időskori demencia.

    Epilepsziás roham - Az epilepsziában szenvedő betegek a roham megszűnését követően hosszabb-rövidebb ideig zavartak lehetnek, és nem árt azt sem tudni, hogy ez a roham nem minden esetben a klasszikus „rángógörcs”.

    Agyrázkódás - Az agy fizikai sérülése, illetve különféle eredetű fertőzései is előidézhetnek zavart állapotot. A sérülések az agyszövetre és annak vérellátására kifejtett hatása révén idézi elő a tüneteket.

    Fontos lehet!

    Belgyógyászati okok a zavartság hátterében

    Kiszáradás - Számos belgyógyászati jellegű megbetegedés vezethet átmeneti vagy éppen tartós zavartság kialakulásához. Ezek közül is messze a leggyakoribb a különféle okokból (pl. hányás, hasmenés, vesebetegség, elégtelen folyadékpótlás) kialakuló folyadék-elektrolit háztartási zavar. Elsősorban a dehidratáció (kiszáradás) okoz viszonylag hamar központi idegrendszeri tüneteket is (köztük tudatzavart).

    Hipoglikémia - Egy másik, viszonylag gyakori ok lehet a vércukorszint leesése, mely szintén rövid idő alatt okozhat jellegzetes tüneteket: verejtékezést, szédülést, kézremegést, akár zavartságot is.

    Szepszis - Főként legyengült immunrendszerű, idős betegeknél lehet komoly, életveszélyes kockázati tényező a szepszis. A szepszist (vérmérgezés, septicaemia) leggyakrabban a véráramba kerülő kórokozó (baktérium, vírus stb.) váltja ki, a szervezet egészét érintő gyulladást és véralvadási zavart okozva. A súlyos vérmérgezés esetén jellemző tünet a zavartság, amit kísérhet láz, hidegrázás, szapora légzés, alacsony vérnyomás, továbbá a gyulladást jelző laborértékek megemelkedése.

    Egyéb betegségek - A ritkább okok közt például a központi idegrendszert támadó autoimmun kórképek (SLE) akut fellángolásai is a hirtelen kialakuló zavartság okai lehetnek.

    A zavartság természetesen több, pszichiátriai jellegű kórkép velejárója lehet. Amennyiben a zavartság hátterében az alapos kivizsgálás során szervi eltérést nem találnak, mindenképpen pszichiátriai szakvizsgálat szükséges.

    Látható tehát, hogy a zavartság hátterében számos, akár igen súlyos betegség bújhat meg, amely miatt egyértelmű, hogy az ezzel a tünettel rendelkező családtagunk, ismerősünk, barátunk, vagy éppen az utcán heverő vadidegen azonnali orvosi kivizsgálást igényel. És persze nem árt tudnunk, hogy gyorsaságunkon emberéletek, sorsok múlhatnak!

    Dr. Lesznyák Judit


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

    Módosítva: 2018.04.16 16:04, Megjelenés: 2018.04.16 16:04
   • Cikkajánló

    Migrén

    Migrén

    Dr. Zsuga Judit

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától is függ.

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Agyi ciszták

    A ciszta egy tokkal körülvett folyadék- vagy gáztartalmú üreg definíció szerint. Ilyen eltérések minden szervben, többek között az agyban is előfordulhatnak. A központi idegrendszer speciális helyzetben van, ugyanis egy zárt térben helyezkedik el, így minden itt lévő, növekedő eltérés súlyos tüneteket tud okozni az agyszövet összenyomása miatt, így banális eltérések is ijesztő tüneteket tudnak okozni.

    Intő jel lehet a zsibbadás

    Mindannyian tapasztaltunk már rövidebb vagy hosszabb ideig tartó zsibbadást valamelyik testrészünkben. Gondoljunk arra, amikor beütjük a könyökünket egy érzékeny ponton, vagy éjjel elalusszuk a kezünket, a karunkat. Tipikus eset az is, ha úgy ülünk, hogy testsúlyunkkal elnyomjuk a magunk alá húzott lábunkban futó idegeket, ereket tanulás vagy más tevékenység közben. Ezek kellemetlen, de ártalmatlan zsibbadások, és nem is tartanak hosszú ideig. A hirtelen jelentkező szokatlan, vagy hosszabb ideje fennálló, esetleg visszatérő fájdalmak mögött azonban súlyos betegségek állhatnak!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Rákgyógyítás
    Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
   • Orvos válaszol
    Dr. Fehér Gergely

    Dr. Fehér Gergely

    Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások