Mikroalbumin (vizelet)

Adatlap - Mikroalbumin (vizelet)

vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A vizelet albumin tartalmának vizsgálata fontos a cukorbetegeknél a vesekárosodás korai kimutatására. A mikroalbuminteszt a veseműködési rendellenesség korai indikátora. Ez az albumin kicsiny mennyiségét méri, amelyet a szervezet a vizeletbe választ ki, jó néhány évvel az előtt, hogy egy jelentősebb vesekárosodás nyilvánvalóvá válna.

Előkészületek
24 órán keresztül gyűjtött vizeletminta az optimális. A random mintából mért albumin/kreatinin arány meghatározásához a legmegfelelőbb a reggeli első vizelet. A pontatlan vizeletgyűjtés elkerülése végett a gyűjtött vizelet helyett időzített (pl. 4 órás vagy éjszakai), vagy véletlenszerű (pl. reggeli első) vizeletből is elvégezhető a mérés.

Mikroalbumin (vizelet) normálérték:
< 20 mg/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Mikroalbumin (vizelet) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A mikroalbumint a szervezet már akár évekkel korábban elkezdi a vizeletbe átengedni, mielőtt még jelentősebb vesekárosodás kialakulna. A mérsékelten megemelkedett mikroalbumin szint a vizeletben azt jelzi, hogy a páciensnél a kialakuló vesebetegség nagyon korai szakaszában van. A nagyon magas szint azt jelzi, hogy a vesebetegség súlyosabb formája van jelen. A vizsgálat az albumin igen kicsiny mennyiségét méri a vizeletben. A mikroalbuminuria nem specifikus egyetlen betegségre. A diabetesen kívül társulhat magas vérnyomáshoz, bizonyos lipid abnormalitásokhoz, és néhány immunrendellenességhez is. Megnövekedett albuminürítést okozhatnak az erőteljes testedzések, húgyúti fertőzések, kiszáradás, és néhány gyógyszer is.

Ha alacsonyabb...

A normál (azaz a kimutathatóság alatti) szint azt jelenti, hogy a vese normál módon működik.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel