Angiotenzin konvertáló enzim (ACE)

Adatlap - Angiotenzin konvertáló enzim (ACE)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) az endothelsejtek által termelt, a vérnyomás szabályozásában részt vevő enzim. Az ACE katalizálja az angiotenzin I átalakulását angiotenzin II-vé. Az angiotenzin II az artériák összehúzódását okozza, amelyek ideiglenes szűkülése növeli a bennük áramló vér nyomását. Az ACE termelése az egész szervezetben történik, viszonylag nagyobb mennyiségben található a tüdőben. Vérszintje fiatalkorban (kb. 20 éves korig), egészséges emberben magasabb, a későbbiekben, egészséges felnőttekben stabilan alacsony.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Angiotenzin konvertáló enzim (ACE) normálérték:
8 - 52 E/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Angiotenzin konvertáló enzim (ACE) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Ha valaki 20 életév alatti, akkor az emelkedett ACE-szint szokványos és nincs jeletősége. Ha emelkedett az ACE-szint, egyéb betegségeket kizártunk, és a klinikai tünetek megfelelnek a sarcoidosisnak, akkor nagy valószínűséggel egy aktív sarcoidosissal állunk szemben. Granuloma, fibrosis és magas ACE-szint előfordulhat bizonyos fertőző betegségekben (lepra és gümőkór). Emelkedett ACE-szint fordulhat elő egyes mérgezések esetén is (azbeszt okozta). Emelkedett ACE-szintek mérhetők az alábbi betegségekben és kórképekben: HIV, néhány gombafertőzés, cukorbetegség, hyperthireodismus, lymphoma, alkoholos májzsugor, Gaucher-kór. Az ACE-vizsgálatot azonban nem használják e kórképek kórmeghatározására vagy követésére rutinszerűen.

Ha alacsonyabb...

Alacsony ACE-szintek mérhetők az alábbi betegségekben szenvedőknél: Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), cysticus fibrosis, tüdőtágulat, tüdődaganat, éhezés, szteroidkezelés, hyperthireodismus.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel