Képalkotó diagnosztika

Képalkotó diagnosztika aloldal

A térdfájás lehetséges okai

A térdfájás, térdfájdalom gyakran jelentkező ízületi panasz, mely bármely életkorban előfordulhat. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyáktömlőgyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban pedig porckopás...

Friss cikkek

A csontritkulás megelőzhető

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatalkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulás esetében az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.

Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

WEBBeteg - Brjeska Dóra, újságíró

Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

Milyen vizsgálatokkal igazolható a csontritkulás?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A kivizsgálás a páciens egyéni és családi kórtörténetének alapos kikérdezésével kezdődik. Fontos figyelembe venni a beteg kórelőzményében előforduló traumákat, beleértve az eséseket, és természetesen a családban előforduló csontritkulást, valamint a beteg életkorát.

Hypodensitás - mit jelent?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus

A radiológiai vizsgálatok után gyakran fordul elő, hogy a betegek a leletet megkapják, de a kezelőorvossal csak későbbi időpontban tudnak találkozni. Emiatt gyakran merül fel az igényük, hogy az idegen szavakat, kifejezéseket tartalmazó lelet értelmét addig is valahogy megtudják, és emiatt sokan az internethez fordulnak segítségért.

Alapvető tudnivalók

CT (Computertomographia)
Milyen esetekben ajánlott? Jár-e kockázattal? Hogyan zajlik?
Angiográfia
Milyen esetekben ajánlott? Jár-e mellékhatással? Hogy zajlik?
MR (Mágneses rezonancia)
Milyen korosztálynak ajánlott? Jár-e mellékhatással? Hogyan zajlik?
Mammográfia
Milyen időközönként, kiknek ajánlott? Jár-e kockázattal?
Ultrahang vizsgálat
Hogyan zajlik a vizsgálat? Milyen időközönként és kiknek ajánlott?

Médiatár - Képalkotó diagnosztika Téma