D-xilóz felszívódás (vizelet) 5 óra

Adatlap - D-xilóz felszívódás (vizelet) 5 óra

vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A D-xilóz felszívódási teszt során a D-xilóz (egyfajta cukor) szintjét mérik a vérben illetve a vizeletben. A teszt a vékonybél elváltozásaival és a tápanyagok felszívódási zavaraival kapcsolatos betegségek kiszűrését segíti.

Előkészületek
A D-xilóz teszt előtt 24 órával ne fogyasszon olyan élelmiszereket, melyek pentóz tartalma (a D-xilózhoz hasonló cukor) magas. Ide tartoznak a gyümölcsök, lekvárok, sütemények, zselék. Az aszpirin és indomethacin tartalmú gyógyszerek befolyásolhatják a D-xilóz teszt eredményét, ezért érdemes ezek szedését felfüggeszteni a teszt előtt. 8-12 órával a teszt elvégzése előtt csak víz fogyasztása megengedett.

D-xilóz felszívódás (vizelet) 5 óra normálérték:
26,64 mmol/l felett

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön D-xilóz felszívódás (vizelet) 5 óra szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A D-xilóz vérben mért értéke az oldat elfogyasztását követő második órában a legmagasabb, és 5 órán belül szinte az összes D-xilóz kiürül a szervezetből a vizelettel. Amennyiben a belek nem tudják felszívni a D-xilózt, annak mennyisége a vérben és a vizeletben is nagyon alacsony. Klinikai jelentősége leginkább az alacsony értékeknek van.

Ha alacsonyabb...

Az alacsony értékeket okozhatja olyan betegség, mely a tápanyagok bélben történő felszívódását akadályozza (Crohn betegség, Whipple betegség, lisztérzékenység); a bélnyálkahártya gyulladása; rövid bél szindróma; parazita fertőzés; hányást okozó fertőzés (pl. ételmérgezés).

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel