Gamma-GT (GGT, Gamma-glutamil transzferáz)

Adatlap - Gamma-GT (GGT, Gamma-glutamil transzferáz)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim. Rendszerint a máj és az epeutak vizsgálata során végzik a vizsgálatot.

Előkészületek
Éhgyomorra szükséges elvégezni a vizsgálatot. A GGT-vizsgálat előtti 24 órában kis mennyiségű alkoholfogyasztás is ideiglenes GGT-szint-emelkedést okozhat, tehát ez tilos.

Gamma-GT (GGT, Gamma-glutamil transzferáz) normálérték:
7 - 50 U/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Gamma-GT (GGT, Gamma-glutamil transzferáz) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A GGT-szint emelkedett a legtöbb akut máj- vagy epeút károsodásnál, de nem alkalmazható a különböző májkárosodást okozók megkülönböztetésére. A magas GGT-szint azt jelzi, hogy valami nincs rendben a májjal, de az okra nem tud fényt deríteni. Általánosan elmondható, hogy minél magasabb a szintje, annál nagyobb fokú a májkárosodás. Az emelkedett szint lehet májbetegség miatt, de lehet kongesztív szívelégtelenség, alkoholfogyasztás, vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek szedése (pl. nem szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID), zsírszintcsökkentők, antiepilepticumok, antidepresszánsok és hormonok esetén miatt is.

Ha alacsonyabb...

Egészséges állapotban a szintje a vérben alacsony. Klinikai jelentősége az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel